Kezdőlap A lelkiatya válaszol Önmegtartóztatás idején mi az, ami megengedett a házastársi intimitásban?

Önmegtartóztatás idején mi az, ami megengedett a házastársi intimitásban?

házasság
Házasság
Kedves Lelkiatya! Nyolc éve vagyunk házasok a férjemmel. Több gyermekünk született. Természetes családtervezés szerint élünk. Több gyermeket nem szeretnénk komoly okok miatt. Természetesen ezután sem fogunk mesterséges fogamzásgátló eszközt használni. A kérdésem az lenne, hogy az önmegtartóztatás idején mi az, ami megengedett a házastársi intimitásban? (pl. egymás intim testrészeinek simogatása stb.). Kétségeim vannak. Nem szeretnék bűnt elkövetni, viszont a férjemtől sem szeretnék elhidegülni. Ő még nehezebben viseli a várakozást.

Kedves Édesanya! Nagyon örülök, hogy szeretetben élnek a férjével, hogy több gyermeket is vállaltak, és hogy a mesterséges fogamzásgátlás eszközeit elkerülik, tiszteletben tartva ezzel Isten teremtésbe beírt rendjét, aki a férfi és a nő testi egyesülését és a termékenységet egybekapcsolta.

Nagyon fontos, hogy a házastársak ne hidegüljenek el egymástól akkor sem, ha már felelősen nem tudnak több gyermeket vállalni. A házastársak testi kapcsolatának célja nem csak a gyermekáldás, hanem a két házastárs egymás iránti szeretetének megélése is (II. Vatikáni zsinat, Gaudium et spes 49). Ezért a levelében is említett testi kapcsolat egyáltalán nem bűnös, hanem a házasság egységét, melegségét, élőnek való megmaradását szolgálja és építi.

Gyerekekkel otthon