Kezdőlap A lelkiatya válaszol Mi történik halála után azzal az emberrel, aki hitetlen volt, és autóbalesetben...

Mi történik halála után azzal az emberrel, aki hitetlen volt, és autóbalesetben meghalt?

Képünk illusztráció

Tisztelt Lelkiatya! Isten maga a szeretet, ezért minden szeretetünk Tőle származik és örök. Ha örök, akkor nem szűnik meg annak a halálával sem, akit életében szerettünk és továbbra is szeretjük őt. Azt szeretném tudni, megmenthet-e a szeretetünk olyan embert, aki nem volt hívő és olyan balesetet szenvedett, hogy azonnal meghalt?

Kedves Levélíró! A Szentírás arra tanít, hogy Isten minden embert üdvözíteni akar (1Tim 2,4), az isteni törvény pedig bele van írva minden ember szívébe (Róm 2,15). Aki követi a lelkiismerete hangját, még ha nem is jut el a tételes hitig, valójában Isten útján jár, Őrá hallgat. A II. Vatikáni zsinat azt tanítja, hogy nemcsak a Krisztus-hívőkben, hanem minden jóakaratú emberben munkálkodik a kegyelem, és Isten mindenkinek felkínálja a lehetőséget, hogy csatlakozzon a húsvéti misztériumhoz (Gaudium et spes 22).

Sok ember van, aki bár szavaiban nem hívő, az életével, a tetteivel mégis bizonyítja, hogy hisz valamiben, ami önmagánál nagyobb, amiért – ha kell – önmagát is háttérbe szorítja. Ezzel a bizalommal imádkozzon, és imádkozom én is elhunyt barátjáért.