Kezdőlap A lelkiatya válaszol Miért tette Isten próbára Ábrahámot?

Miért tette Isten próbára Ábrahámot?

Tisztelt Lelkiatya! Ha Isten tudta, hogy Ábrahám ki fogja állni a próbát, vajon miért tette akkor próbára?

Kedves Levélíró! Isten mindent tud, mert Ő idő fölötti, számára a jövő is jelen. Tudja a mi életünk minden tettét, tudja a történelem elejét és végét, tudja minden döntésünket. Neki semmi szüksége nincs a történelemre.
A történelemre nekünk van szükségünk. Mi emberek időben élünk, és időben, egymás utáni döntésekkel és tettekkel bontakoztathatjuk ki önmagunkat, a létünket. A földi életünk arra való, hogy megtanuljunk szeretni, megtanuljuk szabadon odaadni az életünket, és így a halál kapuján át majd beléphessünk Isten örök szeretetébe. Amennyire megtanultunk szeretni itt a földön, amennyire kitágítottuk a szívünket a szabad döntéseink által, annyira fogjuk tudni befogadni Istent a halálunk után, annyira tudunk majd boldogok lenni az Ő Szeretet-Országában.
Ábrahám ez által a próba által mindent odaadott. Kitágult a lelke. Isten ezért vezette őt végig ezen a nehéz úton, hogy a szeretetnek ezt a végső, nagy cselekedetét kihozza belőle, hogy kitágítsa szívét, hogy még teljesebben be tudja majd fogadni Őt a beteljesedéskor, az örök életben.

MEGOSZTÁS
Előző cikkModern szülők
Következő cikkIsten kezében