Kezdőlap A lelkiatya válaszol A konfirmáció egyenértékű a bérmálással?

A konfirmáció egyenértékű a bérmálással?

Tisztelt Lelkiatya! Gyerekkoromban konfirmáltam, majd református szertartás szerint házasságot kötöttem. Néhány év múlva férjemmel együtt áttértünk a katolikus vallásra, és mai napig gyakoroljuk. A szentgyónás, szentáldozás, bérmálás szentségét nem vettük meg fel. Szeretnem tudni, hogy bérmálkozhatunk-e, vagy a konfirmálás egyenértékű a bérmálással, mert erre nem kaptunk egyértelmű választ.

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy a férjével együtt járnak templomba, élik a hitüket! Bárcsak minél több ilyen házasság lenne, ahol helye van Istennek, a titokzatos Harmadiknak a két ember házassági szövetségében!

A konfirmálás nem ugyanaz, mint a bérmálás. Maga a református egyház nem is tartja szentségnek, sákrámentumnak a konfirmációt. Vagyis nagyon helyes lenne kérniük a bérmálás szentségét, amely a Szentlélek ajándékát adja, erőt ad a hitről való tanúságtételre, a küzdelmekre, a kísértések és nehézségek legyőzésére.

Azt is fontos lenne megvizsgálni, hogy szükséges-e szentségi házasságot kötniük. Ehhez egy-két részletet ismerni kellene (pl. hogy a férje katolikus volt-e a házasságkötésük idején). Forduljanak egy atyához, aki a bérmálási fölkészülésben, és ebben a kérdésben is eligazítást tud adni.
Isten bőséges áldását kívánom az egész családjukra!