Kezdőlap A lelkiatya válaszol A lányom az udvarlójára hallgat

A lányom az udvarlójára hallgat

Tisztelt Lelkiatya! Két, lassan felnőtté váló gyermekem van, 21 és 18 évesek. Szeretetben és vallásosan, templomba és hitoktatásra járva neveltük őket. Mindkettőjüknek komoly párkapcsolata van, több éve ugyanaz a párjuk. A különbség az, hogy míg az egyiknél kiegyensúlyozott a kapcsolat, a párja elfogadta az értékrendünket (szülei nem vallásosak, de ő megkeresztelkedett és elsőáldozó is lett) és bennünket is, velünk járnak templomba, a másik gyermeknél ez nem így alakult. A másik gyermek párja a szüleivel együtt járt templomba, ugyanúgy, ahogy mi is. Mióta együtt vannak, nem járnak szentmisére, csak nagyon ritkán, főleg ünnepekkor, mert azt mondják, minek… A bajok nem csak ebből fakadnak. A másik pár kevésbé fogadott el minket, alapból egy önző típusú ember, aki azt szereti, ha neki van igaza és minden az ő kedve szerint történik. A gyermekem viszont nagyon szerelmes és a párjára hallgat. Kérem, adjon tanácsot, mit tegyek? Hogyan nyerjem vissza a lelki békémet?

Kedves Édesanya! A szülő a gyermekét nem önmagának neveli. Ajándékba kapja, hogy szeresse és szolgálja, és aztán a szárnyaira kell őt bocsátania. A gyümölcsnek le kell hullania a fáról.
A házasságáról a gyermekének magának kell döntenie. Őneki kell tudnia és éreznie azt, hogy kit tud egy életen át szeretni. A szülő a párválasztásban csak nagyon óvatosan adhat valamiféle tanácsot.

A levélből úgy érzékeltem, hogy a lánya már döntött az udvarlója mellett. Ha ez így van, akkor ezt a döntést próbálja tiszteletben tartani. Ha a lánya kevesebbet megy a templomba, azt elsősorban ővele beszélje meg, ne az udvarlóval.
Természetesen azt kérheti az udvarlótól, hogy a két testvér közötti kapcsolatot ne gyengítse. Szintén kérheti a lányától, hogy otthon igyekezzen segíteni.

Igyekezzen a lánya udvarlójával is jó kapcsolatba keveredni! Ez lehet majd annak is az útja, hogy közelebb hozza őt (és a lányát) újra a hithez. Krisztus azt mondta, hogy arról ismerik majd meg, hogy az Ő tanítványai vagyunk, ha szeretettel vagyunk egymás iránt. Próbáljon ilyen szeretetteljes, őszinte, derűs légkört teremteni, és bízzon abban, hogy az évek során majd ez hatni fog a lánya udvarlójára is.