Kezdőlap A lelkiatya válaszol A tv-n nézett mise helyettesíti a személyes részvételt?

A tv-n nézett mise helyettesíti a személyes részvételt?

Tisztelt Lelkiatya! Szentmisehallgatás tv-n keresztül éppen olyan érvényes, mint közvetlenül templomban? A templomi szertartásokon rendszeresen részt veszek, de előfordul, hogy valami ok miatt parancsolt ünnepen kimarad a misehallgatás, és tv-n keresztül kívánnám pótolni.

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy fontos az Ön számára a hite, hogy szívesen nézi a TV adásán keresztül is a vallási műsorokat és a Szentmise közvetítéseket. Sokak számára nagy ajándék, hogy a médián keresztül is hallhatják Isten igéjét, hiteles emberek tanúságtételeit, hallhatnak tanítást a hitükről és emberi értékekről.
Ha valaki beteg, és nem tud elmenni a Szentmisére, akkor nagyon jól teszi, ha a televízión, vagy a rádión keresztül misét hallgat, és ilyen módon megszenteli az Úr napját.
Azonban, ha valaki el tud menni a Szentmisére, akkor ezt meg kell tennie, és nem pótolhatja a TV vagy a rádió adásán keresztül. A szentségek látható, valóságos jelei Isten jelenlétének, és ezért csak úgy részesülhetünk belőlük, ha valóságosan jelen vagyunk. Nem lehet telefonon keresztül gyónni és feloldozást kapni. Nem lehet TV-n ke