Kezdőlap A lelkiatya válaszol Áldozhatok-e elváltan?

Áldozhatok-e elváltan?

Tisztelt Lelkiatya! Az első feleségem elvált tőlem és újra férjhez ment. Ez kb. 30 éve történt. Én az egyik kislányomat becsülettel felneveltem egyedül. Újra házasodtam, második feleségem nemrégiben elhunyt. Vele a korábbi válásom miatt csak polgári esküvőnk lehetett. Sem ő, sem én nem tudtunk gyónni és áldozni, amíg szegény élt! Én hívtam hozzá egy lelkiatyát, és megkapta a betegek szentségét és az atya meg is áldoztatta. A kérdésem: a vázolt helyzet után én, aki egyedül maradtam, áldozhatok-e? Illetve abban az esetben, ha találok egy társat és testi kapcsolatba kerülünk, akkor megváltozik ez a helyzet, tehát nem áldozhatok?

Kedves Levélíró! Mindenekelőtt szeretném kifejezni az együttérzésemet a felesége halála miatt. Isten nyugosztalja őt, adja meg neki az Ő örök fényét, békéjét, örömét, és adjon erőt, vigasztalást magának is!

Mostani helyzetében nyugodtan gyónhat és áldozhat. Tegye is meg minél gyakrabban! Ez is segíteni fogja abban, hogy a gyászában is érezze: Isten mellettem van, a szenvedésben sem hagyott el.

Amennyiben egy új kapcsolata kialakul, amely testi kapcsolattal is jár, akkortól megint nem áldozhat. Pontosabban, amennyiben úgy érzi, hogy az első (egyházi) házassága valami miatt (a kellő szándék hiányossága, a lelki éretlenség, alkalmatlanság) érvénytelen volt, megpróbálhatja ezt a semmisséget kimondatni egy egyházi bírósággal. Ez utóbbi esetben, a semmisség kimondása után köthet új egyházi házasságot.