Kezdőlap A lelkiatya válaszol Egyházi esküvő a polgári előtt

Egyházi esküvő a polgári előtt

Tisztelt Lelkiatya! Szeretnénk párommal először egyházi esküvőt, mindketten katolikusok vagyunk. A polgári csupán a jogi elismerés miatt fontos, úgy gondoljuk, hogy az Isten előtt kötött házasság az igazán hivatalos. Ön szerint lehetséges lenne, hogy megelőzze a polgárit a templomi esküvőnk?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy szeretnének összeházasodni, és ezt Isten színe előtt szeretnék megtenni! Az egyházi esküvő elvileg független a polgári házasságkötéstől. Néha indokolt lehet (pl. idős emberek esetében a nyugdíjjal kapcsolatos állami szabályozás miatt), hogy két ember ne kössön polgári házasságot, mégis megkössék egyházilag a házasságukat.

Egyéb esetekben, amikor ilyen objektív ok nem áll fenn, általában a két házasságkötés egy időben történik. Ez azt is jelzi, hogy a két fél valóban komolyan gondolja a házasságkötést, és annak társadalmi következményeit is vállalja.

Megtörténhet azonban, hogy valamilyen ok miatt a polgári házasságkötést egyáltalán nem, vagy csak később kívánják megtenni. Ez elvileg nem akadálya az egyházi házasságkötésnek. Ilyenkor azonban a plébánosnak különlegesen is meg kell azt vizsgálnia, hogy valóban komoly-e a házasuló felek szándéka, és a polgári esküvő elutasítása nem annak a jele-e, hogy valami hiányzik a komoly elhatározásból. Ha azonban nincs arra utaló jel, hogy a polgári esküvő elmaradása a szándék komolyságának hiányát jelzi, akkor nyugodtan meg lehet tartani az egyházi esküvőt a polgári előtt, vagy akár a nélkül is. Javaslom tehát, hogy bátran jelentkezzenek a plébánosuknál, és kérjék az egyházi házasságkötést.