Kezdőlap A lelkiatya válaszol Áldozhatok, ha nem volt templomi esküvőnk?

Áldozhatok, ha nem volt templomi esküvőnk?

Kedves Lelkiatya! Tudni szeretnem, hogy ha nem volt templomi esküvőnk (és nem is latok rá esélyt, hogy valamikor lesz), akkor valóban nem mehetek ki a misén áldozni?

Kedves Levélíró! Örülök, hogy vágyik az áldozásra, a Krisztussal való egyesülésre. Az áldozás a Krisztussal való teljes egységet jelenti. Akkor részesülhetünk ebben a kegyelemben, ha – amennyire csak lehetséges – a gondolkodásunkat, az életünket Krisztus életéhez igazítottuk, valóban egységben akarunk élni Ővele. A házasság az emberi élet egyik legalapvetőbb dimenziója. Ha ezt valaki nem Krisztus akarata szerint, szentségi házasságban éli, akkor nem részesülhet a vele való teljes egységet jelentő áldozásban.

Ha azért nem tud szentségi házasságot kötni, mert az élettársa nem akar a templomba bejönni, de egyébként a házassági szándékuk megvan (hűség, kizárólagos és teljes szeretetkapcsolat), akkor lehetséges a polgári házasság gyökeres orvoslása, vagyis az illetékes püspöktől felmentést kaphatnak a házassági forma alól, és a polgári házasságukat elismerhetik szentségi házasságnak. Ha ez a helyzet áll fönn a maguk esetében, akkor keresse meg a plébánost, vagy egy hozzáértő papot, aki segíteni fog a kérvény benyújtásában. Egyébként is javaslom, hogy keressen meg egy atyát, mert lehetnek más szempontok is, amelyek a helyzetének megoldására lehetőséget adnak.