Kezdőlap A lelkiatya válaszol „Anya, te miért jársz templomba, ha nem áldozol?”

„Anya, te miért jársz templomba, ha nem áldozol?”

Miért nem áldozhat, aki elvált és újraházasodott?
A kép forrása: Pixabay.com
Kedves Lelkiatya! Lányom 38 éves. Három unokám van, a két fiú (14 és 11 éves) nem akar járni velünk a templomba. 9 éves lány unokám (idén lesz elsőáldozó) megkérdezte édesanyját a mise után: Anya, te miért jársz templomba, ha nem áldozol? Válasz az édesanyától (lányom): ha még egyszer megkérdezed, nem megyek többet templomba és te sem mehetsz. Amikor ezt a párbeszédet elmesélte a lányom, nem jutottam szóhoz. Mit mondjak az unokámnak? És mit a lányomnak?

Kedves Levélíró! Nagyon nehéz bármit is válaszolni a kérdésére. Sok mindent megkérdeznék – ha volna rá módom – mielőtt bármit felelnék. Valójában miért nem áldozik a lánya? A lánya őszintén hisz? Mi a nehézsége a hittel kapcsolatban? Csak az unoka miatt jár templomba? Miért bántotta őt ennyire az unoka kérdése? Szentségi házasságban él?

Természetesen az volna az ideális, ha a kisgyermek a szülei hitét (és a hitgyakorlását, az áldozását is) látná, és így tenné magáévá a hitet. A lányának azt mondanám, hogy a kislánya kérdését vegye természetesnek, és próbáljon rá nyugodtan és őszintén válaszolni.

Az unokának pedig azt mondanám, hogy az édesanyja életében sok olyan dolog lehet, amit ő még nem tud egészen megérteni, és amiről gyerekként még nem fognak neki beszélni. Ezzel együtt az édesanyja mélyen hisz Istenben, imádkozik, erőt kap Tőle, ezért jön a templomba. Próbálja így elfogadni az édesanyja hitét, és majd ha nagyobb lesz, teljes választ fog kapni tőle erre a kérdésre is. Ne kérdezgesse őt erről, mert lehet, hogy ezzel fájdalmat okoz neki. Inkább imádkozzon azért, hogy az édesanyja is minél előbb újra áldozzon.

Amennyiben érdekesnek találta írásunkat, ne felejtse el megosztani!