Kezdőlap A lelkiatya válaszol Az állatok a mennyországba juthatnak?

Az állatok a mennyországba juthatnak?

Az állatok a mennyországba juthatnak?
Kedves Lelkiatya! Sok embernek szeretetteljesebb kapcsolata van a kutyájával, mint családtagjaival. Helyes dolog ez? Az állatok kerülhetnek-e a mennyországba?

Kedves Levélíró! Az állatok is Isten teremtményei, értékes lények, a Teremtő jósága, szépsége tükröződik bennük. Szent Ferenc ezért prédikált a madaraknak, csodálta, ahogyan az énekükkel dicsérik a Teremtőt. Azt, hogy az öröklétben lesz-e valamifajta folytatása az állati létnek is, nem tudjuk. A Biblia új égről és új földről beszél, és ezzel mintha az egész kozmosz, az egész anyagvilág beteljesedésére utalna, amelybe így az állatok is beletartozhatnak, ám erről biztos tudásunk nincs.
Természetesen az ember magasabb rendű lény, mint egy állat. Egy állat nem tudja megérteni azt, ami az emberben emberi. Ha József Attila-verseket olvasok a kertben és egy kisegér odajön a lábamhoz, nem tudja felfogni, hogy itt mi történik. Nincs rá érzékszerve, egy más létszinten van.
Éppen ezért az embertársainkat egy teljesen másfajta, magasabb rendű szeretet illeti meg, mint az állatokat. Az állatokat is fontos kímélettel, méltányosan gondozni, ám az embernek szabad az állatok húsát táplálékként elfogyasztania, ahogyan szabad a növényeket is megennie, az ásványi anyagokat is felhasználnia az életéhez. Az emberekkel szemben viszont a feltétlen jóakarat kell, hogy vezessen minket, az akár egészen az önmagunk feláldozásáig terjedő szeretet.
Nagyon helytelen, ha valaki egy állat felé egy embernek kijáró szeretettel fordul, és nagyon helytelen, ha egy embert pedig nem tud az embertársnak kijáró szeretettel szeretni. Amit a levelében leír, sajnos teljesen igaz, és egyre gyakoribb, hogy egyes emberek az állatokat szinte jobban szeretik, mint az embereket. Ennek a jelenségnek egyik oka a hiteles emberi kapcsolatok eltűnése, vagy elsekélyesedése.
Ha valaki embernek született, akkor az az életfeladata, hogy az emberi világban éljen. Az emberek által tanult meg beszélni, az emberek által működtetett iskolákba járt, emberi orvosok gyógyítják, ha beteg. Csak az emberi közösségben tudja kibontakoztatni az életét. Énné csak a Te által lehet valaki (M. Buber).


Ha ön is szeretne választ kapni kérdésére egy felszentelt paptól, itt írhatja meg nekünk.