Kezdőlap Hírek Az újabb tragédia után felszólaltak a püspökök

Az újabb tragédia után felszólaltak a püspökök

Az újabb USA-ban történt halálos lövöldözés után, amelyben pénteken 12 személy meghalt Virginia Beach-en, az Egyesült Államok katolikus püspökei a törvényhozást kérik, hogy csökkentsék a fegyveres erőszakot. Akadályozzák meg, hogy újabb tragédia történjen.

„Ez a lövöldözés emlékeztet minket arra, hogy a társadalmunkban és a kultúránkban alapvetően megtört valami, a hétköznapi munkahelyek az erőszak és az emberi élet megvetésének színhelyévé váltak” – mondta Frank Dewane püspök, az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciájának (USCCB) elnöke, a belföldi igazságszolgáltatással és emberi fejlődéssel foglalkozó bizottságának tagja. Az újabb tragédia emlékezteti az embereket kiszolgáltatottságukra.

„Intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy a jogszabályok és a képzés révén megpróbálják csökkenteni az erőszakos cselekmények gyakoriságát. Megkérem a katolikusokat az egész országban, hogy imádkozzanak a halottakért és a sérültekért, valamint a közösség egészségéért.”

Idén ez a harmadik alkalom, hogy a püspökök felszólalnak a fegyveres erőszak ellen. A mostani támadás Virginia Beach önkormányzati központjában történt. A halottak közül 11 volt városi tisztviselő, 1pedig egy helyszínen dolgozó vállalkozó.

Mi lehetett az ok?

A tragédiát vizsgáló hatóságok eddig nem beszéltek a támadás hivatalos indítékairól.

Az Egyesült Államokban évente több mint 38 000 ember hal meg a fegyverek által. Az 1990-es évek óta az amerikai püspökök a fegyveres erőszak csökkentésére irányuló átfogó megközelítést javasolják, amely magában foglalja a fegyverek szigorúbb szabályozását, a fokozott biztonsági szűréseket és a háttérellenőrzéseket, valamint a mentális egészség javítását és az emberekről való gondoskodást.

A Twitteren számos más püspök reagált az újabb tragédia hírére.

Michael Burbidge püspök Arlingtonban szolidaritását fejezte ki Virginia püspökével, hozzátéve: „Ez a támadás emlékeztet a társadalmunkban meglévő mély lelki sebekre, ahol néhányan úgy érzik, joguk van megsérteni más személyek emberi méltóságát. Az ilyen erőszakos cselekmények gonoszok és visszafordíthatatlanok.”

2015-ben, amikor Ferenc pápa az Egyesült Államok kongresszusának ülésén beszélt, felhívta a figyelmet a fegyverkereskedelemre, és megkérdezte:

„Miért adják el a halálos fegyvereket azoknak, akik azt tervezik, hogy az egyénekre és a társadalomra nézve szenvedést okozzanak?”

Sajnos, a válasz, mint mindannyian tudjuk, egyszerű, a pénzért. Ebben a helyzetben az emberi életek elvesztése mellékes, amíg van profit.

Forrás: Crux Now