Kezdőlap Hírek Boldoggá avatták Rani Maria vértanú nővért, a szegények védelmezőjét

Boldoggá avatták Rani Maria vértanú nővért, a szegények védelmezőjét

Inspiráló és tanulságos történet Rani nővér vértanúságáról, a gyilkos megtéréséről és a megbocsátás emberi határokat átlépő erejéről.

„Rani nővér szomjazott az igazságra. Ezért gyilkolták meg 1995. február 25-én. A gyilkos 54 késszúrással sebezte meg testét, valóságos mészárlást rendezett. A nővér mindeközben Jézus nevét ismételgette.” Így nyilatkozott az indiai vértanúról Angelo Amato bíboros, a Szentté avatási Kongregáció prefektusa. November 4-én, szombaton avatták boldoggá Rani Maria, világi nevén Mariam Vattalil klarissza szerzetesnőt. A szertartást az indiai Indore-ban tartották Amato bíboros, a pápa képviselőjének részvételével. Ferenc pápa március 23-án ismerte el az apáca vértanúságát, ezzel megnyitva az utat boldoggá avatása előtt.

Rani Maria nővér Kerala államban született. Két és fél éve dolgozott Udaynagarban, az Indore-i egyházmegyében Madhya Pradesh indiai államban, elsősorban a falvak földműveseit és a nőket segítve. Egyik alkalommal éppen úton volt Bhopal település felé, amikor leszállásra kényszerítették a buszról és az utasok szeme láttára a gyilkos kést szúrt a testébe. Világos volt annak a személynek a sorsa, aki az átalakulóban levő vidéki Indiában az erősebb joga ellen felemeli a hangját. A nővér fáradhatatlan munkája a szegények érdekében zavarta a helyi „nagyurakat”. A gyilkos támadás indítéka az volt, hogy a nővér a szeretet Evangéliumát hirdette és megvédte a szegényeket azoknak az igazságtalanságaitól, akik csalárd módon eltulajdonították földjeiket. Rani nővér próbálta megmenteni a kis földbirtokosokat az öngyilkosságtól és a teljes nyomor szomorú sorsától az együttműködés és a mikrohitelek konkrét kezdeményezései által. Halálhíre nagy visszhangot váltott ki, tüntetéseket tartottak ezrek, még más vallásokhoz is tartozó emberek részvételével és Madhya Pradesh államban az intézmények is zárva tartottak a gyász jeleként.

Az elkövető, Samandar Singh a börtönben megtért

A meggyilkolását követően jelentős változások történtek. Az elkövető, Samandar Singh a börtönben megtért, mély átalakuláson esett át, amelynek csúcspontja 2002-ben a kiengesztelődésben mutatkozott meg Selmy Paul nővérrel, a meggyilkolt szerzetesnő testvérével. Mostanra Singh letöltötte büntetését, az áldozat családjának köszönhetően, amely közben járt szabadulásáért. Selmy Paul nővér a közelmúltban az Asianews hírügynökségnek így nyilatkozott a gyilkosról: „Kolostorunkhoz közel, 30km-re él és gyakran ellátogat hozzánk. Minden évben Rani Maria nővér halálának évfordulóján lerója kegyeletét a sírjánál és felajánlja földje gabonáját a megújult élet jelképeként. Ilyen módon hirdeti Isten irgalmasságát”.

Mit jelent Rani Maria nővér áldozata az indiai katolikus egyház küldetése számára, ha figyelembe vesszük, hogy Madhya Pradesh ma a hindu integralizmus fellegvára? Amato bíboros szerint áldást jelent. „Sok misszionáriusnak ösztönzést és védelmet jelent nehéz munkájukban. A vértanúk mindig termékennyé tették a földet az új keresztények nemzedéke számára. A klarissza nővérek különösen is büszkék Rani Maria nővérre, hogy újabb égi oltalmazójuk van Szent Alfonsa Muttathupaddathu nővért követően.”

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Wikipédia