Kezdőlap Egyéb Efezus

Efezus

Efezus
Régi könyvtár épülete Efezusban (Forrás: Wikipédia/Dudva)

Második apostoli útján járt először Efezusban Szent Pál. Majd a harmadik apostoli útján hosszabb időt töltött ott, mivel tapasztalta, mekkora jelentősége van a keresztény hit terjesztése szempontjából ennek a kétszázezer lakosú, gazdag kereskedővárosnak. Később, már római fogságából írta az újszövetségi Szentírásból ismert levelét az efezusi keresztényeknek.

Efezus (görögül Epheszosz) gazdag kikötőváros Kis-Ázsia nyugati partvidékén. Ma Törökország területéhez tartozik. Valószínűleg már a Kr. e. 7. évezredtől lakott település volt.

Később Athénnel lépett szövetségre, majd Spárta szövetségese lett. Aztán ismét perzsa fennhatóság alá került. Nagy Sándor azonban Kr. e. 334-ben legyőzte a perzsákat. Kr. e. 190-ben a Római Birodalom része, Róma után a birodalom második legnagyobb városa. Fénykorát az 1. és 2. században élte, félmillió, főleg kézműves és kereskedő lakossal. Az 1. században, 90 és 100 között az idős Szent János apostol itt írta evangéliumát. Kr. u. 263-ban a gótok kifosztották és felgyújtották a várost, 395-ben pedig bizánci uralom alá került.

Itt történt a Boldogságos Szűzanya mennybevétele, s    épült fel tiszteletére az első templom. 431-ben itt tartották a harmadik egyetemes zsinatot. Szent János apostol templomát a 14. században a szeldzsukok mecsetté alakították át. Efezus aztán a 15. században teljesen elnéptelenedett, és csak a 20. századi ásatások kezdetével lett ismertebbé.

Az ásatásokat 1895 óta osztrák szakemberek vezetik. A legutóbbi, 2022. októberi jelentésben arról tájékoztattak, hogy eddig ismeretlen városrészt fedeztek fel, középpontjában az agorával, melyet műhelyek és üzletek sora vett körül. Tehát nem lakónegyedről van szó, hanem kézművesek és kereskedők városrészéről. Ez a 7. században élte virágkorát. Lámpakészítő műhelyt azonosítottak és néhány egyéb szakmát.

Keresztény szempontból igen érdekesek azok a műhelyek és hozzájuk kapcsolódó üzletek, amelyek a szent helyek zarándokai számára kínáltak emléktárgyakat, akárcsak manapság a búcsújáró zarándokhelyeken.

A virágzó kereskedelemnek egy szasszanida támadás rombolása vetett véget. Az ásatások során feltárt efezusi városrész romjait gyorsan kell tartóssá, védetté erősíteni, mert Efezus igen sok zarándokot vonz napjainkban is. Sok leletet az efezusi múzeumban mutatnak majd be. A szabadtéri falmaradványok pedig eredeti helyükön kapnak erősítést.

Efezus tehát nemcsak a Szentírás lapjain, szövegében él tovább, hanem az ásatások során feltárulkozik sok évszázados múltjának megannyi tárgyi emléke.

Rosdy Pál

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút