Kezdőlap Egyéb Egyedülálló tárlat indult világ körüli útra

Egyedülálló tárlat indult világ körüli útra

Magyarság Háza

A Magyarság Háza 2021-ben ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. A jubileum alkalmára jött létre a Magyar | Művész | Világ – Kiállítás a diaszpóra magyar képzőművészeinek válogatott alkotásaiból című exkluzív tárlat is, amely negyven művész egy-egy munkáját tárja a közönség elé. A kiállítás az alkotók és alkotásaik révén összekapcsolja a diaszpórában élő magyarokat a Kárpát-medencében élőkkel, és ezzel éppen a Magyarság Háza híd szerepét jelképezi. A műveket elsőként 2021 novemberében az ausztriai Innsbruckban, majd 2022 tavaszán Vajdaságban, Topolya Község Múzeumában tekinthették meg az érdeklődők. A maga nemében egyedülálló gyűjtemény 2022. április 21-étől Székelyudvarhelyen a Művelődési Házban várja a látogatókat.

A tárlaton a Svédországban élő Berta Imreis szerepel„Halálodat hirdetjük…” című fényképfelvételével, amelyet 2013-ban egy zarándoklat alkalmával Medjugorjéban, a Jelenések hegyén készített. Berta Imre Magyarországon, a Nógrád megyei Patakon született 1941-ben. Több mint ötven éve él Svédországban. Tervezőként dolgozott, jelenleg mint nyugdíjas svéd, magyar és német nyelven tolmácsolással foglalkozik – s mindemellett fotózik, mert, mint mondja, a fényképezés által szeretne a természethez és annak csodáihoz még közelebb kerülni.

A Németországban élő Palásthy Gergely Ferenc, a Schönstatt-Atyák Közösségének fiatal tagja is jelen van a kiállításon Sion de la Trinidad című, 2021-ben készített fametszetével. Gergely 1994-ben született Budapesten, és Balatonfűzfőn nőtt fel. Középiskolai tanulmányait Veszprémben folytatta, majd Budapesten kertészmérnöki diplomát szerzett. Gyermekkora óta részt vett a Schönstatti Fiúmozgalom programjain. Az egyetemi évek alatt egyre világosabbá vált számára, hogy a papi hivatás az ő útja. 2017-től közel öt évet töltött Dél-Amerikában: két évet Paraguayban novíciátusban, 2019 márciusától pedig Santiago de Chilében tanult teológiát papi hivatására készülve. Jelenleg Németországban  folytatja tanulmányait. A kisgrafika, a fametszetek világával nagyapja, Palásthy Lajos ismertette meg, aki egész életében gyűjtötte a kisgrafikai alkotásokat. Nagyrészt az ő hatására kezdett el Gergely fametszetkészítéssel foglalkozni. Sion de la Trinidad című grafikája a világon található számos Schönstatt-szentély egyikét, a Santiago de Chilében, az Andok hegység lábánál található Sion de la Trinidad-szentélyt ábrázolja, amelyet huszonöt éve szenteltek fel.

Egy másik szakrális tartalmú művet is felfedezhetünk a tárlaton, a csehországi Lőrincz Zsuzsa Szárnyas oltárát, amelyet fa, drót és papír felhasználásával készített. Zsuzsa 1954-ben született Pozsonyban, jelenleg Prágában él és alkot. Gyermekkorától rajzolt, festett, mintázott; meghatározó volt számára, amikor tizenhat évesen eljutott Zebegénybe a Szőnyi István Nyári Szabadiskolába. A Prágai Képzőművészeti Akadémián 1985-ben végzett Ladislav Čepelák grafikusművész növendékeként. Közben modellezni járt Večeřa szobrászművész műtermébe. Tagja a Cseh Grafikusok Szövetségének. Fontosabb grafikai sorozatai: Csallóköz; Partok; Cirkusz; Város peremén; A város; Archaikus mondák; Balladák. A grafika mellett mindig is vonzotta a szobrászat, az anyagban és térben való kifejezési lehetőségek. Szívesen dolgozik különböző anyagokkal, kővel, dróttal, papírral. Elmondása szerint ezek felélesztik benne a játékos gyermeket, aki ismeretlen ösvényeken járva fedezi fel a világot. Ehhez a felfedezőúthoz hasonlítható a képzőművészeti alkotás folyamata is. Mindig is erősen kötődött magyarságához és anyanyelvéhez. Ez megjelenik a munkáiban: a csallóközi táj legendáival együtt több grafikai sorozatát ihlette. A Szárnyas oltár munkássága szakrális tematikájú részéhez tartozik. A Madonna ölében kisbárány, az áldozati bárányt öleli magához. Az oltár félig nyitott két oldalán egy-egy szárny látható.

A Magyar | Művész | Világ című kiállítás Székelyudvarhelyen 2022. április 21-én nyílt meg a Művelődési Házban. A tárlat további útja a tervek szerint Európa mellett Afrikába, Amerikába, Ausztráliába és Ázsiába is elvezet majd, hogy mindenütt hirdesse a soha meg nem változó és meg nem változtatható, örök igazságot – azt, hogy összetartozunk.

Varga Gabriella

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút