Kezdőlap Hírek Ferenc pápa a reményre nevelésről: Álmodjunk jobb világot!

Ferenc pápa a reményre nevelésről: Álmodjunk jobb világot!

Ferenc pápa a remény fontosságáról
Ne féljünk álmodni arról, hogy jobbá tegyük a világot! Ne ijedjünk meg a sötétségtől, mert Jézus legyőzte azt örökre! Élj, álmodj, higgy, és ha hibázol, kelj föl újra!

Ferenc pápa szerdai katekézise témájául ezúttal a reményre való nevelést választotta, mintegy nevelőként, atyaként fordulva az őt hallgató hívekhez, tegezve őket.

A Szentatya csokorba szedte buzdításait, amelyeket megosztott a Szent Péter-téren összegyűlt zarándokokkal. Az első az, hogy ne adjunk teret a negatív gondolatoknak, mert az ellenség belül van, s nem kívül. Hinnünk kell abban, hogy ez a világ Isten első csodája, és remélnünk, mert a hit és a reménység kéz a kézben járnak. A lét végén nem hajótörés vár ránk, hiszen Isten nem okoz csalódást: ha reményt ültetett a szívünkbe, akkor nem akarja azt folytonos frusztrációval megtörni. Bíznunk kell Istenben, aki azért teremtett minket, hogy virágot hozzunk.

Ne add föl, légy türelmes, szeresd az embereket!

Egy szóval azt kéri tőlünk a pápa, hogy ne adjuk meg magunkat! Bárhol is vagy, építs! Ha a földre kerülsz, állj föl! Ne maradj a földön fekve, kelj föl, hagyd, hogy talpra segítsenek! Ha üresnek és letörtnek érzed magad, kérd a Szentlelket, hogy töltse meg újra a benned lévő ürességet! A Szentatya arra buzdít, hogy ne hallgassunk azokra, akik gyűlöletet és megosztást szítanak. Munkálkodjunk a békéért az emberek között és legyünk türelmesek, mert mindenki az igazság egy darabkájának a letéteményese. Szeresd az embereket, egyesével, mindet! Ez azt jelenti, hogy tartsd tiszteletben az életútjukat, legyen az egyenes vagy hányattatott, mert mindegyikünknek megvan a maga története. És minden születő gyermek az élet reménységét hordozza.

Mindenekelőtt pedig álmodj! Ne félj az álmodástól! Álmodj egy olyan világot, ami még nem látható! A világ ugyanis azoknak köszönhetően halad előre, akik mertek álmodni, nem törődve azokkal, akik kinevették őket. A képzelőerővel megáldott emberek tudományos és technológiai felfedezésekkel ajándékozták meg az emberiséget. Óceánokat szeltek át, olyan földekre léptek, ahová senki előttük. Azok az emberek, akik táplálták magukban a reményt, legyőzték a rabszolgaságot és jobb életfeltételeket teremtettek ezen a földön.

Legyünk tehát felelősek a világért és az emberi életekért. Minden igazságtalanság, amit a szegények ellen elkövetnek nyílt seb és saját méltóságunkat csorbítja – mutatott rá a pápa. A bátorság ajándékát pedig Istentől kell kérnünk, mert Jézus legyőzte a félelmet, legádázabb ellenségünket, ami tehetetlen a hittel szemben. Olykor előfordul, hogy megijedünk, de ilyenkor gondoljunk Jézusra, aki rajtunk keresztül akar – a maga szelíd módján – leszámolni minden ellenségünkkel: a bűnnel, a gyűlölettel, a bűnözéssel és az erőszakkal. Legyen meg benned az igazság bátorsága és ne hidd, hogy felette állsz másoknak!

Legyenek eszményképeid, élj valami olyanért, ami túlmutat az emberen, még ha egy napon ezekért az ideálokért nagy árat is kell fizetned. Ha hibázol, kelj föl újra: a tévedés a legemberibb dolog, de nem szabad beleragadnunk a hibáinkba. Keresd azok társaságát, akiknek gyermeki szívük van. Tanulj a csodából, tápláld magadban a csodálkozást. Élj, szeress, álmodj, higgy! És Isten kegyelmével soha ne veszítsd el a reményt! – zárta szerda délelőtti katekézisét Ferenc pápa. (…)

Forrás: Vatikáni Rádió