Kezdőlap A lelkiatya válaszol Melyik az én utam?

Melyik az én utam?

Kedves Lelkiatya! Húszéves katolikus fiatal vagyok. A környezetemben egyre több kortársam megy férjhez, nősül meg. Valamilyen szinten én is vágyom a házaséletre, de még nem találtam olyan embert, akivel együtt tudnék élni. Ugyanakkor érzek egy halk belső hívást a szerzetesi élet felé. Az eszem egyik irányba, a szívem a másik irányba vezetne. Hogyan lehet egyszerűen eldönteni, melyik az én utam?

Kedves Levélíró! Szent Ignác rácsodálkozott arra, hogy teljesen más lelki hatása volt annak, ha izgalmas lovagregényeket olvasott, és teljesen más, amikor Jézus, vagy a szentek életét olvasta. Innen értette meg, hogyan kell megkülönböztetni, hogy egy indítás Istentől jön-e. Ha egy indítás az Istentől jön, annak a lelkünk felszíne nem örül (mert Isten hívása gyakran igényes), de a lelkünk mélye hosszú távon nagy békét érez a hívás követésekor. Ha egy indítás a Gonosztól jön (vagy kísértő gondolat), akkor a lelkünk felszíne nagy örömmel fogadja, de a lelkünk mélye nyugtalan, zavart, szomorú lesz tőle.

Próbálja két-három héten át teljesen beleélni magát abba, hogy megházasodott, férje és gyerekei vannak, nem szerzetesnő, nem mond hajnali imádságot a kápolnában, nem gondoz rászorulókat. Azután próbálja elképzelni két-három héten át azt, hogy szerzetes, a kápolnában imával kezdi és végzi minden napját, embereket szolgál, nincs férje, nincsenek gyerekei. Figyelje, hogy mi mozdul meg a lelkében.

Az a hivatásunk, amire Isten teremtett minket. A tulipánhagymának tulipánná kell növekednie, a búzamagnak pedig búzává. Fel kell ismerni a szívünk legmélyén, hogy Isten minek teremtett engem, mit rejtett el bennem.

Ebben sokat tud segíteni az elcsendesedés (pl. egy hét csendes lelkigyakorlat). A csendben a lélek megnyugszik, ahogyan egy tó vize kitisztul, ha nyugalomban van. Elkezdünk tisztán látni, elkezdjük tisztán hallani Isten hívó szavát.

Sokat segíthet az is, ha egy papírra felírja, hogy mi szól a szerzetesség, és mi ellene. Mi szól a házasság mellett, és mi ellene. Írjon fel minél több dolgot, sok mindent, ami eszébe jut. Ezután kezdje el kihúzni azt, ami nem is annyira fontos, és bekarikázni a legfontosabb dolgokat.

Próbálja elképzelni, hogy kilencven éves korában üldögélve visszagondol erre a döntésére. Mit érez, ha az egyik, mit, ha a másik irányba döntött?

Sokat segíthet egy jó lelkivezető. A lelkivezető nem mondja meg, hogy van-e hivatása, vagy nincs, de külső szemként nagyon sokat segíthet abban, hogy jobban lássa a saját maga életét. (Ha nem talál ilyet, jelezze, és szívesen segítek én is a hivatástisztázásban.)

Budapesten működik egy hivatástisztázó közösség (iránytű: www.sapientia.hu/hu/iranytu) , és van sok hivatástisztázó lelkigyakorlat is.

Imádkozzon sokat, menjen zarándoklatra, tegyen jót a szegényekkel, járuljon szentségekhez, járjon keresztény közösségekbe, barátkozzon, beszélgessen. Bízzon abban, hogy Isten vezet minket, ha figyelmesek vagyunk.