Kezdőlap A lelkiatya válaszol Fizetni kell a keresztelésért?

Fizetni kell a keresztelésért?

Tisztelt Lelkiatya! Szeretnénk megkeresztelni 14 hónapos kislányunkat. A problémánk a következő: engem kisgyermekként megkereszteltek, feleségemet nem. Nem vagyunk templomba járó család. Viszont úgy gondoljuk, nem lenne hátrány kislányunknak a keresztség. Mindenhol azt halljuk, hogy az egyház felé kell fizetnünk nekünk és a leendő keresztszülőknek is. Tudna-e valamilyen tanáccsal szolgálni nekünk?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy gyermekük született! Örülök, hogy érzik: a hit és a keresztség a gyermekük segítségére lehet az élete során.
A keresztség ingyenes. Nem kell fizetniük sem a plébániának, sem a keresztszülőknek. Adományt adhatnak, ha kívánnak, de ez valóban nem kötelező.
A keresztség feltétele az, hogy megígérjék, igyekezni fognak a gyermeküknek a keresztény hitben való nevelést megadni. Ez azt jelenti, hogy például az iskolában beíratják majd hittanra.
Úgy gondolom, hogy egy embernek óriási ajándék, ha tudja, hogy a léte értelmes, Isten szeretetéből van a világ és az életünk és Őhozzá fogunk hazatérni. Arra születünk, hogy megtanuljunk szeretni, ajándékká tegyük az életünket. A gyermekük számára óriási kincs, ha mindezt megsejtheti, befogadhatja.