Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hatalmas bennem a szégyenérzet

Hatalmas bennem a szégyenérzet

Isten szabad akaratot adott az embereknek, de Ő mindent tud, mindent lát és előre látja minden lépésünket. Mégis hogy van ez a szabad akarat dolog? 15 éves vagyok és nemrég rájöttem, nem helyes, hogy önkielégítést végzek, minden alkalom után elfog a szégyenérzet. Úgy érzem, csak akkor nyugszik meg a lelkem, ha meggyónhatom, de rettentően félek ezt kimondani, mivel hatalmas bennem a szégyenérzet.

Kedves Levélíró! Isten tudja a jövőbeli tetteinket is, mert Isten számára nincs jövő. Ő idő feletti, Ő nem volt, nem is lesz, hanem VAN. Ő már ott van a jövőben is, a világtörténelem végén is. Ezért látja és tudja a jövőbeli tetteinket. Ám ezeket a tetteket mi döntjük el szabadon. Ha a mostani pillanatban eldönti, hogy felemeli a kezét, ezt képes is megtenni. Minden embernek szabad akarata van, képes elhatározni és megtenni azt, amit akar.

Örülök, hogy ilyen bátran mert írni a lelkiismereti problémájáról is. Az önkielégítés valóban bűn. A lelkiismerete helyesen jelzi ezt.

Mindig bátran menjen gyónni. A gyónásban Isten elé tesszük le a bűneinket, aki végtelen irgalommal felemel, megtisztít. Próbáljon lelkivezetőt, állandó gyóntatót keresni, ez abban is segít, hogy könnyebben letegye a terheit.

Ne ez a gyengesége legyen a lelki életének középpontja. Próbálja erősíteni az imaéletét, próbálja Jézust e szíve és élete közepébe behívni, és akkor minden, ami Őhozzá méltatlan, lassan el fog tűnni onnan.