Kezdőlap A lelkiatya válaszol Házasságtörő az ismerősöm

Házasságtörő az ismerősöm

Házasságtörő az ismerősöm
Fotó: Pixabay
Tisztelt Lelkiatya! Egyházközségünk tagja egy fiatal házaspár, akiknek kicsi gyermeke van. Nemrég tudomásomra jutott, hogy a feleség házasságon kívüli viszonyt folytat. Sajnos viselkedése kettős és egyre merészebb, a férje nem is tudja. Elég régóta van információm és őrlődőm: mi ilyenkor a helyes teendő? Jelezzem a lelkipásztorunk felé? A férj felé? Sajnálnék tönkre tenni egy szép családot, de méltatlan viselkedésnek tartom.

Kedves Levélíró! Nagyon fájdalmas az a helyzet, amelyről ír. Helyes, hogy próbál segíteni. Nagyon óvatos lennék azzal, hogy a férjnek elmondjam a felesége hűtlenségét. Könnyen lehet, hogy ettől egyből szétrobbanna a házasság.

Mindenekelőtt elkezdenék intenzíven imádkozni (esetleg böjtölni is) ezért a családért, és külön a feleségért. Utána gondolkodnék azon, hogy lehetne-e valamilyen módon beszélni a feleséggel. Ki lenne az a személy, akit a feleség a leginkább elfogadna, ahol a legtöbb esély van arra, hogy pozitívan reagálna.

Ha ez a beszélgetéssorozat nem járt semmiféle sikerrel, akkor sem biztos, hogy tovább kell lépni a férj felé. Lehet, hogy helyesebb várni, hátha valami pozitív irányban alakul. De az is lehet, hogy ekkor már szólni kell a férjnek. Ezt csak a helyzet ismeretében lehet eldönteni.

Mindenképpen lehetne számukra javasolni párterápiát, vagy közös lelkivezetést. Esetleg valamilyen közös lelki hétvégét, hosszabb kettesben töltött időt.