Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hazudik a férjem

Hazudik a férjem

Tisztelt Lelkiatya! Kétségeim vannak a házasságommal kapcsolatban. A férjem egy afrikai országból jött. Külföldön élünk. Mindketten katolikusok vagyunk, két gyermekünk van. De amikor találkoztunk, hazudott magáról majdnem mindenben, például abban, hogy akkor még nem volt európai tartózkodási engedélye. Sokszor kaptam rajta azóta is hazugságokon, amit ő azzal magyaráz, hogy én miattam van. Megegyeztünk, hogy életmódot váltunk. Imádkozunk, böjtölünk, nem nézünk illetlen filmeket és nem hallgatunk erkölcstelen zenét stb. Viszont ezek után azt vettem észre, hogy minden alul öltözött nőt alaposan megnéz, és az interneten is erkölcstelen képeket nézeget. Amikor rákérdezek, tagadja. Mit tegyek? El kellene válnom?

Kedves Levélíró! Köszönöm, hogy ilyen őszintén leírta a nehézségeit. Örülök annak, hogy szeretetben és hitben igyekeznek élni, és szívből gratulálok a két gyermekükhöz is, kívánok mindannyiuknak sok kegyelmet és áldást!

Nagyon nehéz így, ismeretlenül bármilyen tanácsot adni, vagy véleményt megfogalmazni. A leírtakból nekem úgy tűnik, hogy a férje azért titkolta el, hogy nincs még beutazási engedélye, mert félt, hogy ha ezt bevallja, akkor elveszíti magát. Ez a hazugsága tehát nem a maga becsapását célozta, hanem a kapcsolatuk megóvása érdekében történt. Az erkölcstelen képek nézését lehet, hogy valóban szeretné elhagyni, de egyelőre nem képes rá. Ez nem azt jelenti, mintha magát nem szeretné, csak azt, hogy ezzel a szenvedéllyel egyelőre küszködik.

Szívesen megkérdezném azt, hogy volt-e egyházi esküvőjük? Szoktak-e szentmisére járni, gyónni, áldozni? A szentségek az egyik legnagyobb segítség a bűn elleni küzdelmünkben. Próbáljanak élni ezzel a segítséggel is!