Kezdőlap A lelkiatya válaszol Honnan tudhatjuk, hogy a gonosz hatása alatt vagyunk?

Honnan tudhatjuk, hogy a gonosz hatása alatt vagyunk?

Kedves Lelkiatya! A gyónás során történik ördögűzés is? Honnan tudjuk, hogy a gonosz hatása alatt vagyunk?

Kedves Levélíró! A Gonosz létező valóság a világban. Látjuk a szörnyű megjelenéseit ennek az emberfeletti, sátáni gonoszságnak pl. a diktatúrák haláltáborok szörnyűségeiben, az emberi gyűlölet sokszor szinte felfoghatatlan gaztetteiben, a szenvedélyek rabságába esett emberek személyiségének lassú pusztulásában…

A Gonosztól való megszállottság azonban ritka. Gyakrabban történik meg, hogy a Gonosz hatni tud egy-egy emberre, zavarni tudja a lelkét, azonban ritka az, hogy szinte teljes uralmat nyer vele, és használni tudja a testét, a szavait és tetteit a maga szándékai szerint.

Az ördögűzés az egyház hivatalos, kegyelmi erővel kísért imája, amely megszólítja és kiparancsolja a Gonoszt a megszállott emberből. Ezt csak püspök, vagy általa erre különlegesen megbízott pap végezheti. Csak akkor végzik el, ha valóban minden jel arra utal, hogy az illető megszállott. Ilyen jel például az, ha az illető minden szent dologtól iszonyodik, rosszul lesz tőle, remegni, vagy őrjöngeni kezd. Nem tud bemenni egy templomba, nem tudja nézni a keresztet stb.

A gyónás és az ördögűzés két különböző dolog. Ha a gyóntató atya úgy véli, hogy a gyónót a Gonosz támadásai nagyon erősen gyötrik, akkor végezhet felette úgynevezett szabadító imát.

Azt javaslom, hogy gyónjon és áldozzon gyakran, olvassa a Szentírást, segítse a rászorulókat, törekedjen a Krisztusban való életre. Krisztus erősebb a Gonosz minden támadásánál. Ha Krisztus ott él az Ön szívében, akkor a Gonosz menekülni fog.