Kezdőlap Hírek Keresztény fociklub Egyiptomban

Keresztény fociklub Egyiptomban

Keresztény fociklub Egyiptomban
Mina Bendary álma az volt, hogy hivatásos focista lehessen hazájában, Egyiptomban. Tervei megvalósításában azonban keresztény neve leküzdhetetlen akadálynak bizonyult a muszlim többségű országban. A diszkrimináció arra sarkallta, hogy a játékosi karrier helyett edzőként tevékenykedjen; elindította saját akadémiáját, azzal a nem titkolt céllal, hogy a keresztény focisták jogait védje.

Alexandriában, három évvel ezelőtt elindította a „Je Suis” („Én vagyok”) akadémiát, ahol 15–27 éves játékosokat edz. Állítása szerint – a maga 22 évével – Bendary a legfiatalabb edző egész Egyiptomban.

A klub azoknak a keresztény játékosoknak próbál megoldást találni, akiket már a nevük hallatán elutasítanak a klubok, teljesítményüktől függetlenül.
Ez több klubban is megtörtént, emiatt nem tehettem mást, mint hogy abbahagyom a játékot, és arra koncentrálok, hogy megoldjam a keresztény focisták problémáját Egyiptomban” – nyilatkozta.

Annak ellenére, hogy a keresztények a 96 milliós egyiptomi lakosság 10%-át teszik ki, a legnagyobb csapatokban és a nemzeti válogatottban egyetlen játékos sem képviseli őket.

Szerencsére azért pozitív példákkal is találkozhatunk az országban:
Mohammad Khalifa, egy kisebb észak-kairói csapat edzője három keresztény játékost is foglalkoztat, akik részvételével már megnyerte a város ifjúsági bajnokságát.

Az egyik egyiptomi keresztény játékos, az Alexandria északi részén lakó, 27 éves Mina Shokry Ismail megdöbbenését fejezte ki a diszkriminációval kapcsolatban, amit neki és sorstársainak kell elszenvednie.
A miénk volt az egyetlen keresztény ház a környéken, és nagy szeretet vett körbe minket. Hiszen elsősorban egyiptomiak vagyunk. Nem értem, miért nem fogadnak el minket a foci világában” – nyilatkozta.

Az eredeti, teljes cikket a dailystar.com-on olvashatják el.
Fotó: Facebook/Je Suis Club

Mi a kereszténység?