Kezdőlap A lelkiatya válaszol Kiálljak magamért, ha rágalmaznak?

Kiálljak magamért, ha rágalmaznak?

Tisztelt Lelkiatya! Bűn-e az, ha pletykába keveredünk vagy inkább ránk fognak valamit és rágalmaznak, és tisztázzuk magunkat, kiállunk magunkért? Mi a megoldás ilyenkor, ha valaki mindent bevet, hogy lejárasson? A konfliktus ráadásul egy katolikus közösségben történt…

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy keresztény közösségbe jár, és hogy törekszik az igazmondásra, az őszinteségre, a szeretetre.
Sajnálom, hogy a közösségükben ilyen feszültségek vannak. A konkrét esethez nem tudok hozzászólni, mert ahhoz tudnom kellene, hogy mi történt, hogy ki mit mond a történtekről és miért.
A Biblia arra tanít, hogy inkább viseljük el a jogtalanságot, de kerüljük a pereskedést, a közösségen belüli vitákat (1 Kor 6,7). Próbáljon a béke követe lenni a közösségben. Szeretetet vinni oda, ahol széthúzás van.
Természetesen a hamis vádak ellen szabad védekezni, elmondani az igazságot, de ezt próbálja úgy tenni, hogy senkit ne vádoljon, senki ellen ne szóljon.
A legtöbb közösségben vannak hibák, bűnök. A keresztények nem tökéletesek. Így hála Istennek mi is lehetünk tagjai ennek az egyháznak, amely bűnösökből áll.
Az igazán nehéz feladat ez: legyőzni a rosszat jóval. Jóval, szeretettel, segítőkészséggel, bölcs hallgatással, nagylelkűséggel igyekezzen legyőzni a közösségben uralkodó rosszindulatot, haragot, gyűlölködést. Ez az igazi győzelem. Jézus is a kereszten győzött a bűn felett. Nem harcolt, nem védte meg magát. Szegődjön az Ő nyomába!