Kezdőlap A lelkiatya válaszol Meg lehet szüntetni a keresztszülőséget?

Meg lehet szüntetni a keresztszülőséget?

Tisztelt Lelkiatya! Az lenne a kérdésem, hogy a keresztszülőséget meg lehet e szüntetni?

Hosszú pereskedés során a kislányomat nálam helyezte el a bíróság. Sajnos nem házasságból született a gyermekünk, mivel a volt párom nem akart egyházi esküvőt. A per során mind a keresztszülők, mind az édesanya csak valótlan dolgokat állítottak. Nem a gyermek, hanem az ő saját érdekeiket helyezték előtérbe. Szeretném, ha lányomnak felelős gondolkodású keresztszülei lennének.

Kedves Levélíró! A keresztelés egy már megtörtént, egyházi anyakönyvbe is bejegyzett esemény. Az ott történteket nem lehet meg nem történtté tenni, így a keresztszülőséget sem lehet megszüntetni.

Az azonban, hogy egy keresztszülő milyen szerepet vállalhat a gyermek nevelésében, nagyon sok mindentől függhet. Szélsőséges esetekben (pl. ha a gyermeket bántalmazza, rosszra csábítja) el is tiltható a gyermektől.

A szülők halála esetén a polgári jog szerint a keresztszülőnek amúgy sincs semmifajta előjoga arra, hogy ő legyen a gyermek gyámja.

A bérmálás egy újabb alkalom, amikor a gyermeke számára választhat egy pártfogót: a bérmaszülőt. Azt javaslom, hogy a bérmaszülő kiválasztásánál olyan személyt igyekezzen találni, akire szükség esetén rá tudja bízni a gyermeke teljes nevelését is.