Kezdőlap Hírek Milliós tömeg volt a pápa miséjén Limában

Milliós tömeg volt a pápa miséjén Limában

Milliós tömeg volt a pápa miséjén Limában
Több mint egymillió hívő gyűlt össze egy limai légi támaszponton vasárnap Ferenc pápa szabadtéri miséjén, a katolikus egyházfő egyhetes chilei és perui útjának utolsó eseményén.

A limai misén gyűlt össze a legnagyobb, 1,2-1,3 milliósra becsült embertömeg a pápa hatnapos chilei és perui látogatása alatt. Hírügynökségek jelentéseikben kiemelik, hogy miközben a pápa látogatását Chilében indulatos megnyilvánulások, tüntetések és templomgyújtogatások kísérték, Peruban egészen más volt a helyzet: szívélyes és meleg fogadtatásban volt része.

A pápa homíliájában keresetlen szavakkal beszélt arról, hogy egész Latin-Amerika mély politikai válságban van a korrupciós botrányok miatt. A korrupció súlyos bűne az emberek reményeit oltja ki – mondta, és arra szólította a peruiakat, hogy ne hagyják veszni a reményeiket, legyenek egymással könyörületesek. Arra is kérte a katolikus hívőket, hogy ne engedjenek a közöny globalizációjának, segítsék a társadalom peremére szorultakat.

A mise előtt Ferenc pápa találkozott a perui püspökökkel, és ugyancsak a korrupcióról beszélt nekik.

„Mi történik Peruban, hogy minden volt államfőt bebörtönöznek?” – firtatta a találkozón az egyházfő. Név szerint említette Ollanta Humala és Alejandro Toledo volt elnököket (az előbbi előzetes letartóztatásban van az egész térséget megrázó Odebrecht botránnyal összefüggésben, az utóbbit pedig 20 millió dollár csúszópénz elfogadásával vádolják, és kérik a kiadatását az Egyesült Államoktól). Említést tett Alan García volt államfőről is, aki ellen ugyancsak nyomozás folyik, de nem feledkezett meg Alberto Fujimori egykori államfőről sem, aki 25 éves börtönbüntetést töltött le emberijog-sértések és korrupció miatt, mielőtt Pedro Pablo Kuczynski hivatalban lévő elnök – egészségi állapotára hivatkozva – karácsonykor meg nem kegyelmezett neki. De maga Kuczynski is épphogy megúszta december végén a leváltását alkotmányos vádeljárással, amelyet azért indítottak ellene, mert hallgatott az Odebrechthez fűződő üzleti kapcsolatairól.

„A politika beteg, nagyon beteg, legalábbis Latin-Amerikában. Vannak kivételek, de egészében véve inkább beteg, mint egészséges… Ha megengedjük, hogy olyan emberek gyakoroljanak hatalmat felettünk, akik csak a korrupció nyelvén értenek, akkor elvesztünk” – fogalmazott a pápa.

A katolikus egyházfő helyi idő szerint vasárnap délután befejezte az egyhetes chilei és perui látogatását, és visszarepült Rómába.

Forrás: Hirado.hu
Fotó: Wikipédia