Kezdőlap A lelkiatya válaszol Mondható közbenjáró ima az öngyilkosokért?

Mondható közbenjáró ima az öngyilkosokért?

szomorú

Kedves Lelkiatya! Az egyik távoli ismerősöm férje öngyilkos lett, néhány éve. Érdeklődnék, hogy érte szabad-e közbenjáró imákat mondanom (nem tudhatom, hogy örökre elkárhozott-e, vagy nem, és ha nem, akkor esetleg a tisztítótűzben szenved). Ha szabad ilyen közbenjáró imát mondanom érte, akkor melyek az ilyen imák szabályai?

Kedves Levélíró! Az egyház régebben nem engedélyezte az öngyilkosok egyházi temetését, mert azt feltételezte, hogy mivel az utolsó cselekedetük egy nagyon súlyos vétel volt Isten ellen, aki az élet ajándékát adja nekünk, ezért az illető a kárhozat állapotába került, így az egyház nem járhat közben érte.

Újabban azonban ez a tilalom megszűnt, mert világosabbá vált, hogy az az ember, aki öngyilkosságot követ el, nincs mindig egészen a tudatában annak, hogy mit tesz. Egy lelki örvénybe kerül, ahol már nem lát tisztán, és ebben a sötétségben hozza meg a döntését, amellyel eldobja az életét. Ezért nem teljesen felelős a tettéért. Az is sokszor megeshet, hogy a döntése meghozatala után már meg is bánja azt, de már nem tudja visszafordítani a folyamatot.

Ezért az egyház jelenleg elvégzi az öngyilkos személyért is a gyászmisét és a temetési szertartást, és jónak tartja azt is, ha az elhunyt szerettei imádkoznak őérte. Ez az ima lehet szentmise felajánlása, lehet rózsafüzér, Szentségimádás, vagy kifejezetten olyan imádságok, amelyeket elhunytakért szoktunk mondani (pl. halotti zsolozsma, vagy más imák, amelyek imakönyvekben találhatóak). Lehet az elhunytért búcsút is felajánlani, vagy jócselekedeteket végezni és felajánlani az ő üdvösségéért.