Kezdőlap A lelkiatya válaszol Működhet házasság gyermek nélkül?

Működhet házasság gyermek nélkül?

A szerelem sokmindent megszépít
Kedves Lelkiatya! Egészségügyi okokból nem vállalhatok saját gyermeket (a baba megfoganhatna, de a kihordása és születése mindkettőnkre veszélyes lenne), ennek fényében hogyan működhetne egy keresztény házasság az esetemben? Elképzelhető egy házasság házasélet nélkül, közös megegyezés alapján? Ha nem, akkor vajon le kell mondanom a házasságról? Az örökbefogadás természetesen szóba jöhetne, de katolikus, vallását gyakorló férfit is nehéz találni, nem tudom hogyan „várjam el”, hogy lemondjon a saját gyermekről.

Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy szeretne igazi keresztény családot felépíteni, és Krisztus szeretet-parancsa szerint élni!
Az első megjegyzésem az, hogy ne higgyen minden orvosnak. Magyarországon pl. szinte minden orvos azt mondja, hogy 3-nál több császármetszést egy nő nem bír ki, túl nagy a kockázat. Én ismerek olyan édesanyát, aki 6 gyermeket szült császárral, igaz az utolsó kettőt Németországban, mert magyar szülészorvos egy sem vállalta. Ismerek olyan édesanyát, akinek a hatodik gyermeke kihordása közben derült ki, hogy a rák egy ritka fajtája támadta meg. A szülész azonnal a kisgyermek elvételét tanácsolta és a kemoterápia megkezdését. Egyéb esetben – ő szerinte – az édesanya nagyon komoly veszélybe kerülne. Ez az édesanya hallani sem akart az abortuszról. Megszült egy makk egészséges gyönyörű kisfiút, aki azóta már 11 éves, és az édesanya is jól van. A rák jelen van a szervezetében, de valahogyan a szervezete megküzd vele, nem okoz semmilyen problémát.
Sajnos a szülészek nagy többsége egyáltalán nem élet-barát, egyáltalán nem hívő beállítottságú. Ne hallgasson túlságosan rájuk, hanem hallgasson a szívére és a józan eszére.
Egyébként természetesen lehetséges úgy is házasságban élni, hogy ha valamilyen súlyos okból nem lehetséges a gyermekáldás. Lehetséges a házasság testi dimenzióját is megélni akkor is, ha a házaspár valamely súlyos okból nem tud gyermeket vállalni. Ennek egyik útja a természetes családtervezés (www.tcst.hu; www.babaszoba.hu).