Kezdőlap Egyéb Nagypéntekkel kezdődött

Nagypéntekkel kezdődött

húsvét

Mikor lett negyvennapos a nagyböjt? Szent Iréneusz 196-ban írta, hogy vannak keresztények, akik húsvét ünnepére egynapos böjttel készülnek. De egyesek kétnapi böjttel készültek. Volt negyvenórás böjt is a római hívők között. Tehát már a 40-es szám is korán jelentkezett.

Alexandriában, az ókori világ egyik világvárosában, amelyet a mai Egyiptom területén, a Nílus torkolatánál, Kairótól 200 km-re északnyugatra Nagy Sándor macedón király Kr. e. 331-ben alapított, 250 körül a keresztények egész nagyhéten szigorú böjtöt tartottak. A niceai zsinaton már arról is szó volt, hogy egyes helyeken már negyvennapos böjtöt is tartottak.

Honnan, miért vált általánossá a negyvennapos nagyböjt? Ez akkor válik érthetővé, ha felidézzük az alábbi bibliai helyeket. A Biblia szerint Jézus a pusztában negyven napig böjtölt és kísértést szenvedett. Negyven napig tartott a vízözön. Negyven évig vándorolt a zsidó nép a pusztában. Mózes a Sínai-hegyen negyven napig böjtölt, mielőtt megkapta a tízparancsolatot. Jónás próféta negyvennapos kegyelmi időt hirdetett Ninivének.

De hamvazószerdától nagycsütörtökig 46 nap telik, akkor miért negyvennaposnak mondjuk a 46 napot? Ennek oka az, hogy a vasárnapok nem böjti napok, tehát a negyven nap csak akkor jön ki, ha a vasárnapokat (6 nagyböjti vasárnapot) nem számítjuk a nagyböjthöz, ami egyébként a nagycsütörtöki esti misével zárul.

Hamvazószerdával kezdődik tehát, mégpedig a 7–8. század fordulójától a nagyböjt. Ez a szokás vált törvénnyé a nyugati egyházban. A 11. századig nagyon szigorú volt a böjt. Naponta késő délutánig nem ettek semmit, a böjti napokon pedig nem szabadott húst, tejterméket és tojást sem enni. A nagyböjti „negyvenelés” igen szigorú böjtöt jelentett: naponta egyszer, naplemente után ettek. A nagyböjt péntekjein csak hét szem búzát ettek.

Jelenleg hamvazószerda és nagypéntek a szigorú böjti nap. E két napon húst nem eszünk. 18–60 éves kor között csak háromszor étkezünk, közülük egyszer a szokott mérték szerint (tehát akkor sem jóllakásig).

Rosdy Pál

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút