Kezdőlap A lelkiatya válaszol Nem bírom elviselni a férjemet

Nem bírom elviselni a férjemet

Tisztelt Lelkiatya! Rossz házasságban élek, már nem bírom elviselni a párom. Tudom, a válás nem keresztény dolog, de ha nem tudok vele élni, mit tegyek? A másik kérdésem az lenne, hogy a Maria Treben termékek okkultak? Én használtam őket, ha okkult, magamra vontam valami rosszat?

Kedves Levélíró! Nagyon sajnálom, hogy megromlott a kapcsolatuk a férjével. A legtöbb házasság nem egészen könnyű, vannak néha nehéz szakaszai, nehezen feloldható válságai is. Mindenekelőtt azt javaslom, hogy tegyen meg sok mindent a kapcsolatuk javítása érdekében. Például próbáljon meg néhány hónapon át úgy élni a férjével, hogy semmiben sem kritizálja, ezzel szemben minden héten megtesz neki egy-két olyan dolgot, amiről tudja, hogy a férje nagyon örülne neki. Ha ezt egy-két hónapon át meg tudta tenni, akkor elkezdhet néha valamit kérni a férjétől. Eleinte kis dolgokat kérjen tőle (pl. egy fél órát, amikor egymásra figyelnek, együtt sétálnak, játszanak valamit).

Jézus arra tanít, hogy a házasság felbonthatatlan. Ez azt jelenti, hogy a hűség akkor is kötelezi, ha a férje esetleg ki akarna lépni ebből a házasságból, vagy bármi más ok miatt az együttélésük megszűnne. Bizonyos rendkívül súlyos esetekben az egyház megengedi, sőt olykor helyesnek is tartja a két házasfél külön költözését. Ám ilyen esetekben is fennmarad köztük a házasság szentségének köteléke, és nyitottaknak kell lenniük arra, hogy esetleg, ha a nehézségeik részben megoldódnak, újrakezdjék a közös házastársi életüket.

Maria Treben könyveivel kapcsolatban röviden annyit tudok mondani, hogy a gyógynövényekkel kapcsolatos tanácsai legtöbb esetben nagyon jók és követni is lehet őket. A probléma sokkal inkább a könyvek szellemiségével van. Például azt írja, hogy a receptjei jó részét egy javasasszonytól kapta, akitől annak halála után is kapott még recepteket. Arra tanít, hogy önmagunkban, a gyógyulásunkban higgyünk, ami nem a bibliai, Istenbe vetett bizalmat jelenti, amely még a kereszten, a szenvedésben is kell, hogy megmaradjon bennünk.

Egyik kritikusa felkeresett többet a könyveiben említett siker eseteiből. Közülük sokat nem talált már életben, Ők a valóságban nem meggyógyultak, ahogy azt a szerző vélte és remélte, hanem meghaltak. Mások, akik éltek, elmondták, rendszeresen részesülnek orvosi, gyógyszeres kezelésekben, ezek mellett használnak „gyógyteákat” is, de helytelenítik, hogy Maria Treben gyógyítói sikerként könyvelte el őket. Ők sem „gyógyultak” meg tehát, ahogy azt a könyv állítja, és nemcsak gyógyteákat használnak.

Maria Treben azt is tanácsolja, hogy ha a gyógykeverékei nem hatnak, akkor keressünk fel egy varázsvesszős embert, aki megmutatja majd, hogy a lakásunk melyik része mentes a káros sugárzásoktól. Vagyis a könyvek szellemi háttere az, ami nem igaz, ami félreviheti a gyanútlan olvasót.