Kezdőlap Hírek „Nem sztrájkolok” – futótűzként terjed a fiatal lengyel lány üzenete

„Nem sztrájkolok” – futótűzként terjed a fiatal lengyel lány üzenete

Az elmúlt napokban Lengyelország szerte több százezren tüntettek a kormány ellen, miután az alkotmánybíróság szerint alkotmányellenes a beteg, akár több hónapos magzatok abortálása – számol be a 777. A tüntetők egy szélsőséges csoportja templomokba tört be és szobrokat rongált meg – többek között Szent II. János Pált ábrázoló alkotást is leöntöttek festékkel.

Az indulatok nem csillapodnak, pénteken a szigorítást ellenző és támogató erők is felvonultak – utóbbiak közül több százan védték a lengyel templomokat az elmúlt napok eseményeit követően. Természetesen a közösségi médiában is élénk eszmecsere – inkább vita – zajlik a témában, az életpárti Maria Anastazja bejegyzését két nap alatt tizenhatezren kedvelték és majdnem hétezren osztották – így több százezer emberhez jutott el. A 777 önkéntes fordítójának hála most magyarul is elolvashatjuk üzenetét:

„Nem sztrájkolok. Szolidaritást vállalok viszont azokkal a nőkkel, akik az elmúlt hét során válaszul azért, hogy életvédő nézeteket vallanak, és nem támogatják a nők sztrájkját, a következőket hallották vagy olvasták: „azt kívánom, hogy egy szörnyet szüljél, és gyermeked kínok közt haljon meg születése után”, „azt kívánom, hogy a gyereked megdögöljön”, „azt kívánom, hogy az utcán megerőszakoljanak”, sértő, istenkáromló vagy megalázó bejegyzéseket és fenyegetéseket kaptak.

Szolidaritást vállalok a fogyatékkal élő emberekkel, akik érzékenységét sárba taposták. Akik azt hallották, hogy életük kevésbé fontos, mint az anyjuk „választása”. Hogy másodosztályú polgárok.

Szolidaritást vállalok azokkal az édesanyákkal, akiknek volt bátorsága – igen bátorsága – nyilvánosan kiállni az életért, a sajátjukhoz hasonló gyermekek mellett, aminek következtében gyűlölettenger öntötte el őket.

Szolidaritást vállalok mindazokkal a nőkkel, akik megalázottnak és megbélyegzettnek érzik magukat, akik úgy érzik, nagyon magas árat fizetnek azért, hogy hűek önmagukhoz. Mindazokkal, akik elvesztették barátaikat és ismerőseiket az elmúlt héten. Akik úgy érzik, hogy elveszítik a szólásszabadságukat. Mindazokkal, akik egyszerűen félnek.

Szolidaritást vállalok mindazokkal a nőkkel, akik az állítólagos jogaikért folytatott harc jegyében nem hajlandók megtámadni a templomokat és megrongálni a szobrokat.

Szolidaritást vállalok azokkal, akik számára a kihirdetett sztrájkkövetelések idegenek, és nem akarják, hogy bármi közük legyen hozzá.

Bátorság.

#babieslivesmatter #nemsztrájkolok #notinmyname