Kezdőlap A lelkiatya válaszol Polgári válás

Polgári válás

Tisztelt Lelkiatya! Polgári házasságból váltam el. A nem Egyház által szentesített házasságtól elválás is válásnak számít?

Kedves Levélíró! Katolikus ember házassága csak akkor érvényes és szentségi házasság, ha azt az egyházi forma szerint köti, vagyis pap jelenlétében, egyházi esküvő keretében. Ha tehát ön katolikus (katolikusként van megkeresztelve), akkor ez a polgári házassága nem volt egyházilag is érvényes szentségi házasság, és így ön egyházilag szabad állapotú, akár köthet is szentségi házasságot valaki mással.

Ettől függetlenül az egy helytelen döntése volt, hogy ilyen módon (egyházi házasságkötés nélkül) élt együtt valakivel, és szintén sajnálatos az, hogy ez az együttélésük szétszakadt. Ami felelősség mindebből magát terheli, azért kérje Isten bocsánatát, tegye le ezeket a bűneit a bűnbánat szentségében. Próbálja a volt férje felé is kifejezni, hogy ami a kapcsolat megromlásából a maga felelőssége, azt nagyon sajnálja, kéri az ő bocsánatát, ami jót pedig kapott tőle, azért hálás. Ami sebet pedig maga kapott a válásuk során a volt férjétől, azt vigye Jézus keresztje elé, kérje Őt, hogy gyógyítsa ezeket a fájdalmakat, adjon erőt ahhoz, hogy újra tudjon kezdeni, most már az Ő segítségével.