Kezdőlap Hírek Szexuális zaklatás esetén meg kell szegni a gyónási titoktartást?

Szexuális zaklatás esetén meg kell szegni a gyónási titoktartást?

Szexuális zaklatás esetén meg kell szegni a gyónási titoktartást?
A gyónási titoktartásra minden katolikus pap felesküdött. Ennek ellenére – valószínűleg többek között az Ausztráliában történt gyermekzaklatási botrányok miatt – a szigetországban könnyen lehet, hogy erre törvényes keretek között nem lesz módjuk.

Az új javaslat szerint a papokat köteleznék, hogyha valaki gyermekek zaklatásával kapcsolatos bűnt gyón meg nekik, kötelességük legyen jelenteni azt. Ha ennek nem tesznek eleget, komoly pénzbírságra számíthatnak. A törvényjavaslatról egyelőre országos szinten nem született döntés.
Az Ausztráliai fővárosi terület, Dél-Ausztrália és Tasmania területén már elfogadták a törvényjavaslatot, mely megtiltja, hogy a papok ne jelentsék, ha a meggyónt bűnök között a szexuális zaklatás is elhangzik.
Dél-Ausztráliában október 1-től kezdve, ha egy papot ilyen jellegű hallgatás miatt elítélnek, 7.400 ausztrál dollár (kb. 1,5 millió forint) bírságra számíthat.
A helyi katolikus egyház határozottan ellenzi a törvények bevezetését, melyek a gyóntatófülkében elhangzottak továbbadására kötelezik a papságot. Sok lelkipásztor nyíltan kimondta, hogy előbb menne börtönbe, minthogy megszegné esküjét. A kánonjog egyértelműen kimondja, hogy a gyóntató semmilyen okból kifolyólag nem adhatja tovább, amit a bűneit megvalló féltől hall. Ha valaki mégis ezt teszi, azt egyből kiközösítéssel büntetik.

Az ilyen jellegű törvények nemcsak etika, hanem hatékonyság szempontjából is megkérdőjelezhetőek, mivel ezzel könnyen lehet, hogy annyit érnek el, hogy az elkövető nem gyónja meg bűnét.

Erre világít rá a Canberra-Goulburn-i érsek, Christopher Prowse nyilatkozata is: „A papokat köti az esküjük, mely szerint megőrzik a gyónáson elhangzott titkokat. Enélkül a fogadalom nélkül ki lenne hajlandó előttük letenni bűnei terhét?”
„A kormány szakértőnek hiszi magát a vallási gyakorlatok terén, eszerint áll a hitéleti szabadság kérdéséhez is. Azonban azzal, hogy megpróbálják megváltoztatni a gyónás szentségét, egyáltalán nem növelik a gyermekek biztonságát” – jelentette ki. „Sajnos a fogadalom megszegésével nem jutunk közelebb ahhoz, hogy elejét vegyük a visszaéléseknek. Emellett nem segíti elő jelenleg is folyó törekvéseinket, hogy javítsuk a gyermekek biztonságát a katolikus intézményekben.”
Nem egyedül az egyházi személyek kritizálják az újfajta szabályzást. Andrew Wall, az Ausztráliai fővárosi terület törvényhozói testületének tagja szintén tiltakozik ellene, mivel véleménye szerint az eljárás, mely a papokat fogadalmuk megszegésére kényszeríti, ütközik többek között a szólásszabadság és a vallási szabadság jogával is.

Forrás: cruxnow.com

Önnek mi a véleménye? Hozzászólásokat várjuk a cikk Facebook bejegyzéséhez.