Kezdőlap A lelkiatya válaszol A testi szerelem kettős célja

A testi szerelem kettős célja

Kedves Lelkiatya! Római katolikus, hitünket gyakorló házaspár vagyunk. Sajnos csak mesterséges megtermékenyítés útján lehet gyerekünk. Ez meg is történt, hála Istennek, áldott állapotban van a feleségem, várjuk a babát. Azt szeretnénk tudni, hogy amikor mi egymást „szeretjük” és ez nem a gyereknemzésért történik, akkor mi mindig bűnt követünk el? Tehát amíg megint nem gyóntunk, nem áldozhatunk?

Kedves Levélíró! A testi szerelemnek kettős célja van: a férfi és a nő egymás iránti szerelmének, egységének kifejezése és a gyermeknemzés. Ha a férj és a feleség nem szándékosan iktatja ki az egyik célt (pl. a gyermeknemzést), hanem valamely betegség miatt nem lehetséges ez a számukra, azért a testi szerelem másik célja ugyanúgy megmarad. Nagyon helyesen teszik, ha testileg is kifejezik, átélik a szerelmüket, egységüket, és ezzel építik, erősítik a házasságukat.

A testi szerelmet Isten alkotta, Ő akarta, jónak teremtette. Isten azt szeretné, hogy a házasságok a testi szerelem területén is boldogok, örömteliek legyenek.