Kezdőlap Hírek Újabb támadás ért katolikus templomot mise közeben. Mikor lesz vége?

Újabb támadás ért katolikus templomot mise közeben. Mikor lesz vége?

újabb támadás

Újabb támadás keresztény templom ellen, amiben 20-30 elkövető vett részt. A polgármester azt nyilatkozta az AFP munkatársainak, hogy a felfegyverzett támadók felgyújtották a templomot, majd a menekülni próbálókra kezdtek tüzelni. A halottak között van a miséző plébános is. Az épület közelében egy rendelőintézet is a lángok martalékává vált.

A Burkina Faso északi részén található Dablo városában pánikhangulat alakult ki az újabb támadás után. Az emberek nem merik elhagyni házaikat, félnek az újabb merényletektől. A boltok mindenütt bezártak. A település szellemvárosnak néz ki, alig találkozni emberrel az utcán.

A helyi biztonsági erők növelték jelenlétüket a településen.

Mi áll a támadások mögött?

Iszlamista csoportok évek óta hajtanak végre támadásokat Afrika ezen részén. Az utóbbi időszakban meredeken nő az incidensek száma. 2016-ban 12, 2017-ben 33, 2018-ban már 158 alkalommal támadtak keresztényekre, félelemkeltéssel próbálják a rendet megdönteni. Az ezt megelőző hónapban egy protestáns templomot támadtak meg

Pénteken a Francia Speciális Erők szabadítottak ki francia, amerikai és dél-koreai túszokat. Az akcióban két katona életét vesztette.

Egy nemzetközi koalíció keretében 4500 katonával próbálják levadászni a jihadistákat. A kezdeményezésben Nigéria, Csád, Mauritánia és Mali vesz részt.

A régió egyéb problémái

Az ebben a régióban található Nigériában helyi bűnözői csoportok előszeretettel választják célpontnak a papságot. Nigéria Afrikának a legnépesebb országa, közel 186 millió emberrel. Az ország lakossága körülbelül egyenlő arányban keresztény és muszlim.

A legtöbb probléma az ország középső részén fordul elő, ahol az északi muszlim többségű rész találkozik a déli keresztények lakta területekkel. A Fulani pásztorok, akik muszlimok a klímatávozás és egyéb okok miatt délebre vonulnak az állataikkal. A déli részeken gyakran kerülnek konfliktusba és támadják meg a helyi gazdálkodókat, akik többnyire keresztények. Az erőszaknak sokak szerint vallási és etnikai háttere is van. Az előző évben több száz haláleset köthető az összecsapásokhoz.

A nigériai Katolikus Püspöki konferencia július 3-án kiadott nyilatkozatában felszólították Muhammadu Buhari elnököt, hogy tegyen többet Nigéria biztonságáért. „Ha az elnök nem tudja biztonságban tartani országunkat, akkor automatikusan elveszti a polgárok bizalmát.” – mondták a helyi püspökök.

Forrás: BBC

Ha érdekesnek találta cikkünk kérjük ossza meg ismerőseivel!

Hozzászólásokat várjuk a cikk Facebook posztja alatt!