Kezdőlap Hírek Megkerült az elrabolt pap

Megkerült az elrabolt pap

megkerült az elrabolt pap
Nigéria
Az utóbbi időszakban egyre több atrocitás éri a katolikus papokat. Múlt héten Nigériában elrabolt lelkipásztor a szerencsések közé tartozik, a helyi rendőrség beavatkozása után sértetlenül szabadon engedték.

Paulinus Udewang atyát, a Nsude-ban található Szent Márk katolikus templom plébánosát július 4-én, kocogás közben rabolták el.

A rendőrség ködösen fogalmazott a kiszabadítás körülményeiről. A kiadott közleményük szerint „intenzív nyomásgyakorlás és keresés” után az túszejtők szabadon engedték az elrabolt papot. Korábban 275 ezer dollárt követeltek a szabadon engedéséért. A nyomozásban titkosszolgálati szervek is részt vettek. Egy személyt letartóztattak a bűncselekmény miatt, aki jelenleg együttműködik a hatóságokkal a további tettesek felkeresésében.

A helyi bűnözői csoportok előszeretettel választják célpontnak a papságot. Nigéria Afrikának a legnépesebb országa, közel 186 millió emberrel. Az ország lakossága körülbelül egyenlő arányban keresztény és muszlim.

A legtöbb probléma az ország középső részén fordul elő, ahol az északi muszlim többségű rész találkozik a déli keresztények lakta területekkel. A Fulani pásztorok, akik muszlimok a klímatávozás és egyéb okok miatt délebre vonulnak az állataikkal. A déli részeken gyakran kerülnek konfliktusba és támadják meg a helyi gazdálkodókat, akik többnyire keresztények. Az erőszaknak sokak szerint vallási és etnikai háttere is van. Csak ebben az évben több száz haláleset köthető az összecsapásokhoz.

A nigériai Katolikus Püspöki konferencia július 3-án kiadott nyilatkozatában felszólították Muhammadu Buhari elnököt, hogy tegyen többet Nigéria biztonságáért. „Ha az elnök nem tudja biztonságban tartani országunkat, akkor automatikusan elveszti a polgárok bizalmát.” mondták a helyi püspökök.

Nomád muszlimok támadtak keresztény földművesekre