Kezdőlap A lelkiatya válaszol Valamennyien bűnben születtünk?

Valamennyien bűnben születtünk?

Háromszoros születésünk

Tisztelt Lelkiatya! Isten azt mondta: sokasodjatok! Mások azt mondják, hogy bűnben fogantattunk. Kivétel nélkül. Ez nagyon ellentmondásos. Valakik nem mondanak igazat. Isten nem akarhatja ezt.

Kedves Levélíró! Valóban, az 51. zsoltárban ezt olvassuk: „Lám, én bűnben születtem, anyám már bűnben fogant engem” (Zsolt 51,7). Itt a Biblia nem azt akarja mondani, hogy maga a nemzés bűnös dolog lenne. A testi szerelmet Isten alkotta, Ő akarta. A testi szerelem nem bűnös, hanem önmagában tiszta és szent dolog. Az Énekek Éneke könyve hosszasan magasztalja, megénekli a testi szerelem szépségét.

A zsoltár csak azt akarja kifejezni, hogy az ember gyökerében bűnös. Kezdettől fogva, a lényében sebzett. Már a fogantatástól kezdve megsebez minden embert a bűn. Ugyanezt fejezi ki a Biblia egy más módon, amikor azt mondja: „az ember szívének vágya rossz ifjúkora óta” (Ter 8,21); „a szívük gondolata állandóan csak a rosszra irányul” (Ter 6,5); „nincs ember, aki ne vétkezne” (1Kir 8,46). A zsoltár egy idő-hasonlattal akarja ugyanezt kifejezni: kezdettől, gyökerében, már a léte első pillanatától, a fogantatástól kezdve megsebez minden embert a bűn. Nem a fogantatás maga szennyes, nem az maga bűnös, hanem attól kezdve, vagyis kezdettől bűnnel megsebzett az ember. Az áteredő bűn tanítása fogalmazódik itt meg. Az áteredő bűn mások bűne, amely minket is megsebez. Olyan, mint a szennyezett levegő. Nem mi szennyeztük be, mégis a létünk első pillanatától ezt a szennyezett levegőt kell beszívnunk.