Kezdőlap A lelkiatya válaszol Válni akar a menyem

Válni akar a menyem

Tisztelt Lelkiatya! Mint aggódó édesanya és nagymama írom ezt a kétségbeejtő, szomorú levelet. Fiam házasságáról van szó. Tizenöt éve házasok, két szép kislányuk van, akiket rendezett körülmények között, szeretetben neveltek. Egy évvel korábban Pestről Szentendrére költöztek, hogy a gyerekeket csendesebb, jobb körülmények között neveljék. Építettek egy házat, melybe januárban be is költöztek. A kicsik hét és öt évesek, boldogok itt. Azonban jött ez év március eleje, amikor a menyem kijelentette, hogy nem boldog a férjével, márpedig ő boldog szeretne lenni és nem akar a házasság kötelékében maradni. El akarja hagyni a férjét, bár tudja, hogy nagyon jó férj, rendkívül jó apa.
Másik kérdésem a következő lenne. A férjemmel minden évben elég nagy összeggel támogatjuk a helyi apácák zárdáját. A férjem határozza meg az összeg nagyságát, de ebben az évben még több összeget szánt nekik. Éppen akkor csökkent mindkettőnk nyugdíja, így én azt találtam mondani, hogy ez azért sok, amit nekik szánunk. De azért elvittem és átadtam. Nagyon restelltem is magam érte, meg is gyóntam, hiszen tudom, ésszel felfogom, hogy semmi sem sok, amit Istennek szánunk, mert az száz százalékosan megtérül. Kérdésem, hogy a fiamékkal történt esemény nem ennek a következménye?

Kedves Levélíró!
A fia házasságának válsága igen elszomorított. Nagyon helyesen teszik, hogy imádkoznak értük. Szintén nagyon jó lenne családterapeutához, vagy közös lelkivezetőhöz fordulniuk. Megesik néha, hogy a két fél már egymással nem tud szót érteni, túl sok a sérülés, de egy harmadik személy ezt át tudja hidalni. Amennyiben ilyen segítségre szükség lenne, bátran jelentkezzenek, szakítok rá időt.
A menyüknek talán – többek között – azt kellene magában tisztáznia, hogy mi is a boldogság. A boldogság lényege nem annyira az, hogy minket szeretnek, hanem az, hogy szeretünk. A boldogság nem egy megvásárolható, megszerezhető dolog, hanem olyan ajándék, amely időről időre átélhetünk, ha helyesen és szépen élünk.
Az adomány kapcsán ne aggódjon. Isten nem úgy figyelmeztet, hogy egy házasságot föláldoz ezért. Isten őre a házasságnak és a családnak, Ő mindent megtenne azért, hogy a fia családja egyben maradjon. Isten meg fogja jutalmazni magukat az adományért is a maga idejében és módján.
Sok áldást kívánok egész családjuknak, fiuknak, menyüknek, az unokáknak is!