Kezdőlap Hírek Egyesítsük erőinket, 2024 legyen a fordulat éve!

Egyesítsük erőinket, 2024 legyen a fordulat éve!

A Szentatya azt kéri a világ vezetőitől, hogy sürgősen lépjenek túl a megosztottságon és a klikkesedésen, és együtt lépjenek föl a teremtett világ pusztítása ellen, mely sérti Istent. Nem igaz, hogy a születések száma és a szegénység okozzák a jelenlegi válságot. A fegyverekre fordított pénzből hozzanak létre alapot az éhezés leküzdésére! – sürgeti Ferenc pápa.

Járjanak nyitott szemmel a föld és lakossága jövője felé, melynek létezése veszélyben forog; nyitott füllel, hogy meghallják a szegények kiáltását, akik áldozatai, nem pedig felelősei a jelenlegi klímaválságnak! Kezüket és karjukat használják arra, hogy gátat szabjanak a határtalan kapzsiságnak, ami a környezet féktelen kizsákmányolásához vezetett. Elméjüket szabadítsák meg a katasztrófát hirdetők és a tagadók szurkolótáborától, összpontosítsák olyan tervek és kezdeményezések kidolgozására, amelyek az élet kultúráját hirdetik! – sorolja a tennivalókat a pápa, majd megnevez egy konkrét tervet. Hozzanak létre egy világalapot az éhezés felszámolására, melyet a fegyverekre és katonai költségekre fordított pénzből finanszíroznak.

Ferenc pápa nincs jelen személyesen a COP28 konferencián, de figyelmeztető és reményt keltő üzenete erőteljesen visszahangzik a dubaji Expón, ahol több, mint 190 állam- és kormányfő gyűlt össze a megbeszélések harmadik napján.

Sürget az idő

A szentszéki delegáció vezetője, Pietro Parolin bíboros államtitkár olvasta föl szombaton reggel a pápa szavait az ENSZ-konferencián, tekintettel arra, hogy a Szentatya heveny hörghurutja miatt nem utazhatott el a tanácskozásra. Reményei szerint fordulópontot jelent a COP28, mivel az idő sürget. „A megbolondult klíma figyelmeztetésként hangzik, hogy állítsuk meg a mindenhatóság rémálmát”.

A teremtett világ pusztítása sérti Istent

Ferenc pápa az élvonalba áll a nemzetek vezetőivel, hogy szembenézzen ezzel a kihívással: „Veletek vagyok, mert ma sokkal inkább, mint valaha mindannyiunk jövője attól, függ, hogy milyen jelent választunk. Veletek vagyok, mert a teremtett világ pusztítása sértés Isten ellen, nemcsak személyes, hanem strukturális bűn, mely kihat az emberre, főleg a gyengébbekre; súlyos veszély, mely valamennyiünkre leselkedik, és ami félő, hogy konfliktust gerjeszt a nemzedékek között”.

Ne a szegényeket és a születéseket tegyék felelőssé

A pápát megdöbbenti, hogy a felelősséget megkísérlik a szegényekre és a születések számára hárítani. Ezek olyan tabuk, amelyeket határozottan el kell oszlatni – jelenti ki világosan. Nem a szegények hibája, mert a világ nélkülöző fele pusztán a káros anyagkibocsátás 10%-ért felelős, míg sosem volt ilyen mély a szakadék a kevés nagyon gazdag és a sok szűkölködő között. Az őslakos népek tehát áldozatok, akiket erdőirtás, éhezés, víz- és élelmiszer bizonytalanság, kényszermigráció vesz körül. A születések nem problémát jelentenek, hanem erőforrást: nem az élet ellen vannak, hanem az életért, míg bizonyos ideológiai és haszonelvű modelleket kényszerítenek kesztyűs kézzel a családokra és a lakosságra, melyek valódi gyarmatosításnak tekinthetők – jelenti ki Ferenc pápa.

Elhagyni a fosszilis üzemanyagokat

Haladjunk előre, ne lépjünk vissza – kéri a pápa, majd felsorolja a gyakorlati intézkedéseket: energetikai hatékonyság, megújuló források, a fosszilis tüzelőanyagok kiiktatása, olyan életmód kialakítása, amely kevésbé függ ezektől. „Tudvalevő, hogy számos egyezményt és vállalást kevéssé alkalmaztak, mert nem határoztak meg kellő kontrollmechanizmusokat, időszakos ellenőrzést, valamint szankciókat a teljesítés elmaradására”. „De sok minden megváltozott az elmúlt években, és most már nem lehet tovább halogatni, cselekedni kell, nem csupán remélni, gyermekeitek, állampolgáraitok, országaitok, világunk java érdekében”.

Forrás: Vatican News