Kezdőlap A lelkiatya válaszol Halálos bűn kisebb dolgokban hazudni?

Halálos bűn kisebb dolgokban hazudni?

Tisztelt Lelkiatya! Halálos bűn kisebb dolgokban – néha kényszerből – hazudni? Egyes bűnöket nem szoktam meggyónni külön, csak a szentmise elején.

Kedves Levélíró! Örülök, hogy törekszik a lelke tisztaságára odafigyelni. Akkor súlyos egy bűn, ha a tárgya (vagyis az objektíve elkövetett cselekedet) súlyos, és tudva akarva követte el valaki. A hazugság tárgya akkor súlyos, ha nagy kárt okoz ezzel, például a becsületében kárt tesz, vagy nagyobb anyagi kárt okoz, vagy nagy lelki fájdalmat okoz neki. Vagyis ha a hazugság témája, tárgya nem ilyen, akkor nem súlyos bűnről van szó.

Törekedjen a kisebb jelentőségű helyzetekben is az igazmondásra. Például ha egy kéregetőnek nem akar adni, akkor ne azt mondja, hogy nincs pénzem (ami hazugság lenne), hanem mondja azt, hogy elnézést, most nem tudok segíteni. Ez a mondat ugyanis igaz, most nem tudom azt az igazi, sok időt igénylő segítséget megadni, ami a kéregető embert a bajából hosszú távon kihúzná. (Természetesen mindig jó és helyes ennivalót adni a szegénynek, amikor csak lehetőségünk van erre).

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút