Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hogyan beszélgethetnék őszintén a férjemmel?

Hogyan beszélgethetnék őszintén a férjemmel?

Tisztelt Lelkiatya! Hogyan kezdjek bele egy komoly beszélgetésbe a férjemmel, hogy ne veszekedés legyen belőle, hanem őszinte beszélgetés?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy szeretne őszintén, meghitten beszélgetni a férjével. A jó házasság egyik legfőbb titka a jó kommunikáció.

A hosszabb, mély beszélgetések történjenek mindig nyugodt körülmények között. Étkezés után, olyan helyen ahol csak ketten vannak. Ha lehet, kezdjék a beszélgetést egy rövid imával a házasságukért, egymásért, a szeretet ajándékáért. Gyújtson gyertyát, készítsen ki teát, süteményt (valami finomságot).

Beszéljék meg, hogy ennek a beszélgetésnek az a célja, hogy egymást meghallgassák, jobban megértsék. Nem kell semmit azonnal eldönteni. Ígérjék meg, hogy kb. 10 percig engedik a másikat folyamatosan beszélni egy témáról (pl. szülőkkel való kapcsolat, ünnepek, pénzbeosztás, házi munkák, testi kapcsolat, konfliktusok kezelése, múltbeli sebek, gyereknevelés stb.). Nem vágnak a másik szavába, hanem figyelik őt, a szemébe néznek, esetleg fogják a kezét, átkarolják egymást, próbálják jobban megérteni az ő szempontjait, vágyait. Mindenki a maga érzéseit mondja el. Nem minősíti a másikat, nem akarja erővel meggyőzni.

Ha (lehetőleg hetente egy alkalommal) egy-egy ilyen beszélgetésre a férje hajlandó, akkor arra törekedjen, hogy először is őt kérdezze, ő beszéljen. Legyen az Ön fejében 50-100 kérdés őfelé. Ilyenek: Meséld el, hogy telt az elmúlt heted. Mi volt jó, mi volt nehéz? Minek örültél az én részemről, mivel bántottalak meg? Jó feleséged vagyok-e? Van-e kérésed hozzám? Boldog vagy-e? Mire lenne szükséged ahhoz, hogy boldogabb légy? stb. Hagyja elsősorban a férjét beszélni. Ha az első 5-10 beszélgetés során az idő 80 %-át a férje beszéli végig, akkor megnyerte a csatát, akkor a férjének lesz kedve az ilyesfajta beszélgetésekhez. Ha Ön akarja uralni az idő 80 %-át a maga fájdalmaival, panaszaival, akaratának keresztülvitelével, akkor a férjének minden kedve el fog menni az ilyen beszélgetésektől.

Maradjanak a témánál, keressék a megoldást! Ne a negatívumokat erősítsék föl azzal, hogy állandóan arról beszélnek, hanem a közös megoldást találják meg! Ne terjesszék ki a témákat (azért vagy ilyen, mert az anyád, az apád, két évvel ezelőtt ezt meg azt tetted stb…)! Hangozzék el az Ön szájából sok dicséret és köszönet a férje felé mindazért, amit jól tesz, ami kincs az ő életében.

Ha valami vitás téma van, próbálja elmondani CSAK az érzéseit. Ne azt, hogy kinek volt, vagy van igaza. Próbáljon szépen kérni. Ha kér valamit, mindig ajánlja fel a férjének, hogy te is kérhetsz tőlem valamit, amit szeretnél. Ha képes vagyok rá, igyekszem megtenni.

Kezdjenek bele a heti egy meghitt beszélgetés szokásába!