Kezdőlap A lelkiatya válaszol Kell-e erőltetni a templomba járást?

Kell-e erőltetni a templomba járást?

Szent maradék: így lát el 28 falut egy fiatal pap Baranyában
Kedves Lelkiatya! Van olyan gyermek, aki csak azért jár templomba, mert a szülők így szeretnék. Egy ideig jár is a szentmisékre, mivel nem akarja szomorítani Őket, de ez nem megy sokáig. Ilyen esetben mennyire kell továbbra is erőltetni a fiatalokat?

Kedves Levélíró! Nem könnyű kérdést tett fel, nem könnyen megválaszolhatót. Minden gyermek más. Van akinek segít, ha ösztökélik, akár kötelezik is jó dolgokra, van akit végleg eltávolít, megharagít az ilyesfajta kényszer.
A szülő sok mindenben dönt a gyermeke helyett. Nem hagyja rá, hogy ő döntse el, mit egyen, mert akkor lehet, hogy csak csokit és nutellát enne, és cukros üdítőket inna. Nem kérdezi meg tőle, hogy szeretne-e iskolába járni, mert valószínűleg a válasz ’nem’ lenne. Nem kérdezik meg a gyerektől, hogy akar-e matematikát, vagy nyelvet tanulni. Húszévesen, amikor maga dönt, már valószínűleg eléggé késő lenne matematikába és nyelvekbe belekezdeni.
Ez kicsit hasonlóan van a hit esetében. A szülő dönt a kisgyermeke helyett, mert meg van arról győződve, hogy a hit érték (ahogyan érték az egészséges táplálkozás és a tanulás is). Nagyon helyes, ha a kisgyermeket viszi magával templomba, járatja hittanórára.
Ahogyan a gyermek nő, egyre kevésbé lehet ezt kötelezni. Általában kb. 18 éves kortól kezdve végleg abba kell hagyni a kötelezést (néha kicsit előbb, néha talán később).
Meg kell szerettetni a gyerekkel a hitet, a templomot, az Istent. Kell, hogy lássa a szüleit megrendülve, lássa őket akkor, amikor a hitükből táplálkozva kibékülnek és szépen élik a házasságukat, amikor ünnepelnek, amikor az örök életbe vetett hittel gyászolnak. Kell, hogy lássa őket térdelni, énekelni, tenni az egyházért, az Evangéliumért, a szegényekért. A gyermeket be kell vezetni egy élő egyházi közösségbe. Olyan gyerekcsoportba, amelynek a tagjait kisgyermekként nagyon megszereti, és így majd kamaszként sem fogja otthagyni őket.
Ha a szülő mindezt megteszi, akkor nagyon nagy esély van arra, hogy a gyermek rátalál a hit kincsére, átéli az Istennel való találkozást, és a hite egy egész életre szóló erőforrása, tápláléka lesz.


Ha ön is szeretne választ kapni kérdésére egy felszentelt paptól, itt írhatja meg nekünk.

Kell-e templomba járni?

Fotó: Unsplash