Kezdőlap A lelkiatya válaszol Kit érdemes felkérni lelkivezetőnek?

Kit érdemes felkérni lelkivezetőnek?

Képünk illusztráció

Kedves Lelkiatya! Egy elég összetett és sok kérdésből álló dolog foglalkoztat mostanában nagyon. Kit érdemes felkérni lelkivezetőnek? Milyen egy jó lelkivezető-lelkivezetett viszony? Ha én egy olyan papot szeretnék felkérni, akinél érzem, hogy általa közelebb kerülnék a szentségekhez és tud ösztönözni, felnézek rá és megvan a bizalmam is felé, viszont egy tőlem 50 percre lévő plébániára helyezték, akkor is megtehetem? Milyen időszakonként érdemes elmenni lelkivezetésre? Válaszát köszönöm előre is!

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy felismerte, milyen sok áldás, kegyelem, útmutatás árad a lelkivezetésben részesülő ember felé egy jó lelkivezetőn keresztül.

Olyan lelkivezetőt keressen, aki előtt őszintén meg tudja nyitni a lelkét. Ez talán a legfontosabb szempont. Hiába lehet egy lelkivezető nagyon bölcs és nagyon szent életű, ha a lelkivezetett a jelenlétében nem tud őszintén megnyílni, akkor nem lesz nagy segítségére. Olyan lelkivezetőt keressen, aki Istenben él, aki tudja sugározni az Ő jelenlétét, kegyelmét.

Nem probléma az 50 perc távolság. Az út alatt is tud imádsággal készülni, hazafelé pedig hálát adni. Van olyan szentünk, aki minden alkalommal 11-12 órát gyalogolt, hogy a lelkivezetőjéhez el tudjon menni. Az atya elfoglaltságától is függ, hogy milyen gyakran tudja Önt fogadni. Ha már évente 4-szer tudnak találkozni, akkor tud egy gyümölcsöző lelkivezetést biztosítani.