Kezdőlap A lelkiatya válaszol Üdvözülhet-e, aki nem áldozhat?

Üdvözülhet-e, aki nem áldozhat?

Hazánk a mennyben
Tisztelt lelkiatya! Egy válófélben lévő házaspárnál a feleségnek több gyermeke van más apától. A feleségnek volt egyházi házassága, a férjnek nem. A férj a válás után mikor gyónhat, áldozhat? A gyermek polgári házasságban született, törvénytelen gyereknek minősül-e? Ha nem tud valaki valami miatt gyónni és áldozni, üdvözülhet-e?

Kedves Levélíró! Ha jól értem, a most szétesőfélben levő házasság nem volt egyházi (azaz szentségi, Isten színe előtt megkötött) házasság. Ez azt jelenti, hogy a válófélben levő férj és feleség egyházi szempontból szabad állapotúak. Természetesen kötelességük gondoskodni a közös gyermekeikről.
A férfi, miután megbánta a bűneit – azokat is, amelyek ebben a párkapcsolatban történtek, és amelyek a kapcsolat tönkremenetelét okozták – miután gyónt, mehet áldozni. Ugyanígy a feleség is, ameddig egyedül marad a válás után.
A gyermekekkel kapcsolatban az a tény, hogy nem egyházilag is érvényes, Isten színe előtt megkötött házasságból születtek, nem jelent semmiféle egyházi hátrányt vagy bélyeget. Régebben voltak ezzel kapcsolatos tilalmak, pl. egyes szerzetesrendekbe nem léphetett be törvénytelen gyermek, ám ezeket a tilalmakat az egyház mind eltörölte. A gyermekekre nézve semmilyen negatív bánásmódot nem von maga után a szüleik rendezetlen élete.
Természetesen mind a két fél üdvözülhet, amennyiben őszintén keresik a helyes utat. A Biblia arra tanít, hogy Isten minden embert üdvözíteni akar.
Azt tanácsolom, hogy az elvált férj keressen meg egy atyát, akiben bizalma van, gyónjon meg, tegye le a bűneit Krisztus keresztjének lábaihoz, és ezután bátran járuljon a szentáldozáshoz.


Ha ön is szeretne választ kapni kérdésére egy felszentelt paptól, itt írhatja meg nekünk.