Kezdőlap Hírek A Családok Világtalálkozóját és az Ifjúsági Világtalálkozót is elhalasztották

A Családok Világtalálkozóját és az Ifjúsági Világtalálkozót is elhalasztották

A családok jövőre esedékes világtalálkozóját 2022-re, míg a fiatalok 2022-re tervezett lisszaboni világtalálkozóját 2023-re halasztotta Ferenc pápa.

„A koronavírus okozta világjárvány a nagy egyházi események szervezőit arra kényszeríti, hogy módosítsák eredeti terveiket” – jelentette ki április 20-án hétfőn Matteo Bruni szentszéki szóvivő, hozzátéve: „A jelenlegi egészségügyi helyzet és a tervezett találkozók kapcsán a családok és a fiatalok tömeges utazásainak a lehetséges következményei arra indították a Szentatyát, hogy a Világiak, a Család és az Élet dikasztériumai vezetőivel együtt elhalassza a Családok 2021 júniusára Rómában tervezett találkozóját 2022 júniusára. Hasonló okoknál fogva a 2022 augusztusára Lisszabonba meghirdetett Ifjúsági Világtalálkozót ugyancsak egy évvel későbbre, 2023 augusztusára halasztották”.

Spontán kezdeményezésből indult az ifjúsági világtalálkozó  

Az ifjúsági világtalálkozót Szent II. János Pál pápa hozta létre 1984-ben. Eredetileg a virágvasárnapi eseményre hívta Rómába a Szentatya a fiatalokat, hogy egy egyszerinek tervezett esemény keretében közösen ünnepeljék a Megváltás 1983-as Rendkívüli Szentévének lezárását. Köszönhetően a fiatalok lelkesedésének és a résztvevők nagy számának 1985-ben a pápa meghívta a világ minden fiatalját egy újabb összejövetelre, majd hivatalos úton is kezdeményezte a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó megünneplését. Azóta egyházmegyei szinten minden évben, nemzetközi szinten pedig az utóbbi húsz évben három évente rendezik meg, mindig egy előre meghatározott téma köré csoportosítva a fiatalok figyelmét. Eddigi színhelyei: Róma, Buneos Aires, Santiago de Compostela,  Częstochowa, Denver, Manila, Párizs, Róma ismét a Jubileumi 2000-es Szentév során, majd Torontó, Köln, Sydney, Madrid, Rio de Janiero, Krakkó és utoljára Panamaváros 2019 januárjában Ferenc pápá pápával.        

Családok világtalálkozója ugyancsak II. János Pál pápa szívéből   

A Családok Világtalálkozója ugyancsak Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére született 1981-ben, hogy időről-időre a földrészek katolikus családjai találkozót adjanak egymásnak, mindig más és más helyszínen, más és más témával szembesülve. A családtalálkozókat eleinte a Család Pápai Tanácsa koordinálta, majd 2016 óta a Ferenc pápa által létrehozott új vatikáni intézmény, a Világiak, a Család és az Élet dikasztériuma a felelős a rendezvényért. Eddigi helyszínei az utóbbi húsz évben: Róma, Rio de Janiero, Róma, Manila, Valencia, Mexikóváros. Philadelfia és utoljára két éve Dublin.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió