Kezdőlap A lelkiatya válaszol A keresztség ingyenes?

A keresztség ingyenes?

Tisztelt Lelkiatya! A reformátusoknál is be kell fizetni utólag az egyházi adót, ha felnőtt korban keresztelkedik meg valaki?

Kedves Levélíró! A keresztség szentsége kapcsán a Katolikus Egyház szigorúan tiltja bármifajta anyagi ellenszolgáltatás kérését. A keresztség teljesen ingyenes.

A szentségek és szentelmények kapcsán előírt adomány (stóladíj) csak a szentmisék, esküvők és temetések esetében van (vö. http://szenterzsebet.plebania.hu/?page_id=3400). Más szentségek (pl. bérmálás, elsőáldozás, betegek szentsége stb. esetében szigorúan tilos bármilyen adományhoz kötni a szentség kiszolgáltatását. A szentmise, az esküvő és a temetés esetében sem vételárról van szó, hanem a szentség/szentelmény kiszolgáltatása kapcsán felajánlott adományról, amellyel az illető család a plébánia működéséhez (villany, gáz, virágok, gyertyák, kántor, plébános stb.) hozzájárul. Az egyházi törvénykönyv előírásai szerint azonban ezekben az estekben is fel kell azonban menteni az adomány befizetése alól a rászorulókat, „hogy a szegények nehogy szegénységük miatt nélkülözzék a szentségek segítségét” (CIC 848).