Kezdőlap A lelkiatya válaszol Bárhol lehet elsőáldozó a gyermekünk?

Bárhol lehet elsőáldozó a gyermekünk?

Varga Gyöngyi: Keresztelési áldás

Kedves Lelkiatya! Van-e valamilyen egyházi szabály arra vonatkozólag, hogy a gyermek az elsőáldozás szentségét hol veheti fel? A területileg illetékes plébános nem enged el minket másik plébániára, mondván, az egyházközségben vagyunk kötelesek elsőáldozni. Az első szülői értekezleten jeleztük, hogy sem az időpont, sem a lebonyolítás nem megfelelő számunkra (három egyházközség összevont elsőáldozása közel ötven gyerekkel, vasárnap délután 5 órai kezdettel). (Nekem már az is megdöbbentő volt, hogy nem a saját templomunkban lenne a szertartás, hanem az összevont egyházközség központjában, ahová a gyerekek nem is szívesen járnak.) A szomszédos egyházközségben – ami földrajzilag is jóval közelebb van és a gyerekek is szívesen vesznek részt a szentmiséken és a felkészítőn – szívesen fogadják a gyerekeket elsőáldozni. Viszont a helyileg illetékes plébános nem engedi el a gyerekeket. Így ha ez a probléma nem oldódik meg, nagy valószínűséggel nem lesznek elsőáldozók a gyerekek. Mit lehet tenni ilyen esetben?

Kedves Levélíró! Örülök, hogy a gyermekei szeretnek hittanra járni és várják az elsőáldozás nagy találkozásának pillanatát is! Örülök, hogy az Ön számára is fontos, hogy átadja nekik a hit kincsét.

Az egyházi szabályozás azt írja elő, hogy a gyermeket általában a lakhely szerinti plébániatemplomban kereszteljék meg, azonban megfelelő ok esetében – pl. a helyi plébános jogtalanul megtagadja a szentség kiszolgáltatását, távolság, családi kötődés – azonban a keresztelés történhet más templomban is (C.I.C., 857. k.). Ehhez a kánonjogi kódex nem ír elő semmilyen engedélykérési kötelezettséget. A régebbi magyar szabályozás bevezette azt, hogy ha nem a saját templomban történik a gyermek elsőáldozása, akkor szükséges a helyi plébános engedélye, azonban ezt a kötelezettséget azóta a legtöbb magyar egyházmegye azóta eltörölte.

Ugyanez érvényes az elsőáldozásra is. Általában a helyi plébánián kell, hogy történjen, azonban megfelelő indok esetén (ahogyan pl. az önök esetében: családi kötődés) lehetséges más templomban is, és ehhez nem szükséges plébánosi engedély. Szükséges lesz, hogy a másik templomban bemutassák a gyermek keresztlevelét.

Ha azonban a helyi plébánosok mégsem e szerint az egyházi szabály szerint járnak el, és az a plébános, ahol önök a gyermekek elsőáldozását tartani szeretnék, nem meri ezt engedélyezni a lakhely szerinti plébánosuk engedélye nélkül (amit pedig meg kellene tennie), akkor azt javaslom Önöknek, hogy tartsák sokkal fontosabbnak azt, hogy a gyermekük elsőáldozó legyen, mint azt, hogy ez melyik templomban történik.