Kezdőlap A lelkiatya válaszol A vőlegényem nincs megkeresztelve

A vőlegényem nincs megkeresztelve

Tisztelt Lelkiatya! Egy huszonöt éves zenész nő vagyok, katolikusként megkeresztelkedve. Elkövetkezett az életemben az a boldog pillanat, amikor megtaláltam a másik felem. Párommal jövőre tervezzük az esküvőnket, és mindenképpen szeretnénk egyházi szertartást is. Azonban a párom nincsen megkeresztelkedve. Ebben az esetben lehetséges-e a házasságkötés? Ha igen, mi ennek a menete?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy megtalálta a párját, és nagyon örülök a jövőre tervezett házasságkötésüknek is! Ha a vőlegénye nyitott a hit irányában, akkor lehetséges, hogy az esküvő előtt (jövő tavasszal) megkeresztelkedjen. Ehhez arra lenne szükség, hogy oktatásban részesüljön a keresztény hitről (egy plébánián vagy egy katekumen csoportban). Ha a párja nyitott erre, akkor máris kezdjenek el egy ilyen felnőttek számára indított felkészítő csoportot keresni (pl. itt: kato.csaba1966@gmail.com).

Amennyiben a párja nem tud a hit irányába lépni, azonban a keresztény házasság lényegi elemeit (hűség, végérvényes szeretetszövetség, a gyermekáldásra való nyitottság stb.) elfogadja, akkor lehetséges keresztség nélkül is a templomi esküvő. Ehhez ilyen esetben püspöki felmentést kell kérni (az eskető papon keresztül).