Kezdőlap A lelkiatya válaszol Egy bérmálkozó kérdései

Egy bérmálkozó kérdései

Ima igazságosságért

Tisztelt lelkiatya! 17 éves fiam készül a bérmálásra, amely kb. fél év múlva lesz, de több dolgot nem ért a katolikus hittel kapcsolatosan: – Miért kell minden vasárnap és ünnepnap templomba menni, szerinte nem attól jobb egy ember, hogy templomba jár. – Miért kellett Jézusnak meghalnia (szerinte egyenlő az öngyilkossággal, hogy Isten létére megengedte, hogy megöljék)? – A szentségek értékét is megkérdőjelezi. Hogy tudnék neki segíteni, hogy jól felkészüljön a bérmálásra, azon kívül, hogy imádkozok érte?

Kedves Édesanya! Nagyon örülök, hogy a fia bérmálkozni fog, és próbálja segíteni őt a hit útján. A fia kérdései nagyon jók, és nem lehet őket hamar, két szóban megválaszolni. Nagyon jó volna, ha a fia el tudna menni egy olyan emberhez (pl. egy atyához), akiben bízik, akinek ad a szavára, és megkérné, hogy beszélgessenek ezekről a témákról.

A fiának igaza van abban, hogy Istennel bárhol találkozhatunk. Jelen van a természetben, az emberek szívében, mindenhol. Azonban Isten az idők teljességében, 2000 évvel ezelőtt egészen közel akart jönni az emberhez, „átvérezte a történelem szövetét”, át akarta ölelni a világot és az embert, emberi hangon akart szólni és emberi szívvel akart szeretni minket: emberré lett. A templomban, a vasárnapi misén ezzel a megtestesült, közénk jött kegyelemmel, az élő és feltámadt Krisztussal találkozunk a Biblia szavain keresztül, a szentségeken keresztül, a közösségben. Ezt nem tudjuk megtenni az erdő csendjében, csak az élő Egyház segítségével, amelyben Jézus ígérete szerint Ő jelen van és cselekszik az idők végéig.

Jézus az emberi gonoszság miatt kellett, hogy meghaljon. Ám ez a rettenetes halál mégis az üdvösség eszköze lett, mert ő a legszörnyűbb kínok között, minden emberi gyűlölet ellenére szeretett. Jézus keresztje által Isten végtelen szeretete, mint valami hatalmas folyó áradt ki a világra. Azóta is vonzza magához szelíd erejével az egész emberiséget.

Az interneten megtalálható egy írás, aminek több fejezete a fia kérdéseiről szól (Jézus igen, Egyház nem; a kegyelem forrásai). A többi fejezetben is lesznek olyan részek, amik neki szólnak. Kérje meg a fiát, hogy olvasgassa ezeket. Ha a közelben laknak (Budapest, Vas vagy Zala megye), én is szívesen találkozom vele, és próbálok neki segíteni. Írja meg, ha a fia elfogadja ezt a segítséget.


a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút