Kezdőlap Egyéb Emlékek nyomában Madeirán

Emlékek nyomában Madeirán

Rendhagyó tematikájú volt a tihanyi Tetőtéri esték idei áprilisi alkalma, melyen ezúttal Korzenszky Richárd em. bencés perjel vallott szavakkal és gyönyörű képsorokkal közelmúltbeli emlékezetes útjáról a messzi Madeira szigetén, ahol egy ott élő volt tanítványa meghívására tölthetett pár napot.

Madeira egy vulkáni eredetű szigetcsoport, Lisszabontól 978 km-re fekszik, s területe mindössze 737 km2. Tihanyhoz is, magyar történelmünkhöz is közvetetten kötődik, hiszen az osztrák és a magyar uralkodói tisztet is betöltő Habsburg IV. Károly (utolsó királyunk) – aki XV. Benedek pápa béketörekvéseinek elkötelezett támogatójaként, követőjeként és uralkodói tisztségeihez való keresztény és hazafias ragaszkodása miatt – e távoli szigetre űzetett el országaiból feleségével Bourbon-Pármai Zitával az első világháború végén. Száműzetésbe induló útja magyarországi utolsó állomásaként még Tihanyban tölthettek néhány napot a bencés apátságban. Károly király Madeirán is hunyt el, sírja a sziget fővárosa, a Funchal fölötti Monte Miasszonyunk-templomában található.

Richárd atya útjának célja volt, amint fogalmazott, hogy a különös, természeti szépségekben gazdag vidéket megismerje, bejárja hihetetlenül magas hegyeit, átadja magát az óceán magával ragadó végtelenségélményének, és felkeresse IV. Károly királyunk sírját. A szigetre repülőgéppel érkezett. A­ repteret, amely a híres portugál labdarúgóról, Cristiano Ronaldóról kapta nevét, meredek hegyek övezik, a sziget legmagasabb pontja a Pico Ruino nevű, 1862 m magas hegy. A vidéket mindenütt alagutak, szerpentinek sokasága, hegyek, völgyek szabdalják fel, s mindenütt levadák, vagyis csatornák épültek, amelyek behálózzák az országot. A víz e vidéken ugyanis létfontosságú a cukornád- és banánültetvények, a szőlőbirtokok öntözéséhez. A csodálatos tájak, a tenger igézete magával ragadó élményt jelentett útja során, vallotta Richárd atya.

Madeirának egyetlen püspöksége van (96 plébániája van 8 esperesi kerületben, 62 egyházmegyés pappal), s a lakosság több mint 90 százaléka római katolikus. Az idők során betelepült angolok között sok az anglikán hitű. Szerzetesek viszont csak jelentéktelen számban élnek a szigeten (kármeliták, ferencesek, szaléziánusok).

Richárd atya látogatásának fénypontja volt emlékező, imádságos tisz­telgése Montéban, IV. Károly király sírjánál a Miasszonyunk-templomban, ahová egy hosszú lépcsősor vezet fel, melynek alján a király szobra áll.

„Összeszorult a szívem, mikor föntről rátekintettem e szoborra, látva mögötte a végtelen óceánt…” – vallotta. A sírnál Imperator et rex felirat jelzi az osztrák császár és magyar király emlékezetét. A koporsón a kereszt alatt olvasható: Fiat voluntas tua! (Legyen meg a Te akaratod!), s egy töviskoszorú utal számkivetésének próbatételére. Tihanyi mementóként – mondta – a kereszt felső részéhez egy emlékplakettet illesztett, amelyen a tihanyi apátságot alapító I. András királynak sírkeresztje látható. Emlékeztetve ezzel, hogy Károly király feleségével 1921 októberében a tihanyi apátságban töltötte utolsó magyarországi napjait.

A templomban nagyböjt­ negyedik vasárnapján Richárd atya a helyi plébános,­ Victor Souza mellett kon­ce­leb­rált a szentmisén. Lélekemelő alkalom volt ez is, méltó búcsúzás Madeirától, ahol híven őrzik IV. Károly emlékét, emlékezett. Meghatottan énekelte a sírnál a Boldogasszony, Anyánk fohászát és a magyar Himnuszt az elválás perceiben.

Az emlékidéző tetőtéri előadást végül csodálatos diaporáma zárta, melyet Richárd atya állított össze Madeirán készült fotóiból.

Toldi Éva